Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö är värst på gangstermord

En andra generations gängkriminella har tagit plats i Malmös undre värld. På några år har Malmö blivit Sveriges mord­huvudstad, med fler gangstermord än någon annanstans.

Sommaren 2003. En stugägare på Östra Sommarstadens koloniträdgård påtar i trädgården. Och hittar ett manslik i jorden. I två delar.
En bild av den tidens dödliga uppgörelser i den undre världen. Där morden oftast skedde i utkanten av Malmö, kanske långt utanför stan. Och där spåren försöker sopas igen.
I måndags, Kantatgatan i bostadsområdet Lindängen. Den här gången hamnar liket på rygg på trottoaren utanför Filmgiganten. Skjuten där på parkeringen. Bara lämnad.
Det är så morden i Malmö i huvudsak har sett ut sedan tiden för likfyndet i koloniträdgården 2003.
Som på Sibbarp i maj. Eller på Lönngatan i augusti. Avrättningslika mord, med risk för att vittnen ska se. Med mördare som inte är rädda för att åka fast.
Det är för tidigt för att kategorisera mordet på Kantatgatan. Men det är framförallt gangstermorden som gjort Malmö till Sveriges mord­huvudstad. Det visar Sydsvenskans kartläggning. Några officiella siffror finns inte att tillgå som visar Malmö i jämförelse med andra städer.
– Sverige är ett litet land och man fokuserar på nationell nivå. Vi vet väldigt lite om hur många mord vi har i våra storstäder, säger Sven Granath, forskare vid Brå och med bäst överblick över den svenska mordstatistiken.
Men redan siffrorna på länsnivå pekar mot Skåne. Sydsvenskans kartläggning visar att Malmö, sett till folkmängden, haft åtminstone något fler gangstermord än Göteborg. Och klart fler än Stockholm.
Uträkningen gjordes till boken ”Maffiakrig” i början av 2011. Sedan dess har det skett sju mord i kriminella kretsar i stan. Att jämföra med i snitt ett–två gangstermord under perioden 2002–2008 som uträkningen gjordes.
Sven Granath vid Brå anser att det behövs mer forskning om varför det är så.
– Definitivt. Man har alltid försökt förklara brottslighet med personliga eller kulturella faktorer. Men andra faktorer, som kanske geografin, stadens uppbyggnad, socialantropologiska faktorer, vet vi väldigt lite om.
Både ”närheten till kontinenten” och ”tillgången på vapen” anser han vara rimliga teorier. Men obevisade.
Att stadsbyggnaden kan påverka bekräftas i Sydsvenskans kontakter med gängkriminella och granskning av mord och uppgörelser i den undre världen. Risken att stöta ihop med fiender är stor i det kompakta Malmö. Göteborg och Stockholm har utspridda förorter där kriminella lättare kan ha sina territorier för sig själva.
Kriminella som skaffar vapen gör det i första hand för ”självförsvar”.
Polisen skrämmer inte.
– Folk vet att polisen inte kan göra något. Polisen har inte en chans, säger en man väl förankrad i Malmös undre värld.
– Och domstolarna kan inte häkta folk hur som helst. Det blir helt enkelt för dyrt i skadestånd om de råkar häkta säg fem oskyldiga för ett mord.
13 av de 16 senaste gangstermorden är olösta. Av de senaste årens skottlossningar nästan varje vecka är två lösta. Den ene gärningsmannen slapp straff och misstänks nu för att ha skjutit igen – mordet på Brödraskapets ledare i november.
Det är det Malmö som dagens generation av de mest våldsamma kriminella – de mellan 20 och 30 år – lever i. Och har växt upp i.
Gängkrigen började i Skåne med Hells Angels och Bandidos och den organiserade brottsligheten fick ett starkt fäste här redan under 90-talet. Därmed har också organiserad brottslighet varit en självklarhet i Malmös unga kriminellas bild av världen. Med det har en mentalitet spridit sig om att inte vittna, att inte anmäla till polisen – och att det är bättre att skjuta först än att själv riskera att bli skjuten.
Det märker närpolischefen Bengt Hersler.
– Nu vet vi inte vad de senaste morden gäller, men generellt verkar det som om vedergällningsaktioner blir mer och mer legitimt. Spelar man inte spelet rätt riskerar man att bli skjuten eller skadad.
Sven Granath vid Brå är nu i uppbygganden av en europeisk mord­databas. Sverige, Finland och Nederländerna ingår än så länge.
I Finland är de flesta mord alkoholrelaterade. Nederländerna har få fyllemord, men desto fler gangsteruppgörelser.
Sverige som helhet ligger mitt emellan, men strukturen av morden liknar mer Finland. Utom i Skåne.
– I Skåne är morden mer holländska än finska.
Antalet mord mellan 2002 och 2008 är inte så många fler än riks­genomsnittet, trots gangstermorden.
Så om det snarare är resten av Sverige som avviker från andra länder i Europa, än Malmö som är ovanligt våldsamt, ska vi då vara upprörda?
Det tycker Sven Granath.
– För det första handlar det om människoliv. Det är alltid tragiskt. Sen är det allvarligt för att så få av de här händelserna klaras upp. Det kan generera fler mord.

Flest gangstermord i Skåne och Malmö

Brås rapport från april 2011 visar att morden med koppling till kriminella konflikter i Sverige ökat från 43 mord under sju år på 90-talet, till 71 mellan 2002 och 2008.
På vår begäran har siffrorna brutits ned på länsnivå. 17 har skett i Västra Götaland, 18 i Skåne och 20 i Stockholms län. I förhållande till folkmängden i länen sker det cirka 50 procent fler gangstermord i Skåne än i de andra två storstadslänen.
Våra egna uppgifter visar att minst 8 av de 18 morden i Skåne har skett i Malmö vilket gör att staden, sett till folkmängden, är hårdare drabbat än framförallt Stockholm, men även Göteborg.
Gå till toppen