Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturellt pangpang

Borgeby slotts historia är på många sätt Skånes historia. Nu finns den dokumenterad i en film som ska spridas till skolor och kanske också tv.

FILM. Det är producenterna Stefan Elkington och Lennart Nilsson som med hjälp av sitt filmteam och programledaren Eva Wängelin gjort filmen. Finansieringen har bland annat skett med EU-bidrag från Leader Lundaland och stöd från Lomma kommun. Syftet är att sprida kunskap och levandegöra det förflutna.
– Att jag som själv är uppvuxen i Bjärred inte kände till den här fantastiska historien visar att filmen behövs, säger Stefan Elkington.
Handlingen sträcker sig från tusentalet när den danske kungen Harald Blåtand lät bygga en borg i Borgeby via Karl Knutssons medeltida belägring, de många svenskdanska krigen, skiftesreformerna till hur Borgeby i början av 1900-talet blev betydande kulturcentrum och den tragiska berättelsen om den sista ägarfamiljen Norlind.
– Det här är historien om Borgeby, men också om Skåne och hur den här landsdelen har utvecklats och blivit till vad den är, berättar Stefan Elkington.
För att levandegöra handlingen har man tagit hjälp av sammanlagt 220 statister. För att få så realistiska miljöer som möjligt har inspelningarna skett på olika platser i Skåne och Danmark. Ofta med hjälp av historiska föreningar vars medlemmar har ställt upp med tidstypiska kläder, uniformer och vapen.
– Karl Knutssons anfall mot Borgeby skedde på vintern. Men eftersom vi inte hade snö i Skåne flyttade vi inspelningen till Gotland, berättar Stefan Elkington och fortsätter:
– Vi vill att filmen ska tilltala en bredare grupp, inte bara de som är specialintresserade. Vi har försökt undvika ett alltför akademiskt språk och göra handlingen levande med spännande scener och detaljrikedom i dräkterna. Det blir en bra blandning av pangpang och kultur.
Filmen börjar distribueras till skolor och bibliotek strax efter nyår. Den kommer också att finnas till försäljning i handeln.
– Vi hoppas också kunna sälja den till SVT, säger Stefan Elkington
Rättigheter och intäkter tillfaller Ernst och Hanna Norlinds stiftelse som driver museum och utställningsverksamhet på slottet.
900-talet Danmarks kung Harald Blåtand låter bygga en vikingatida ringborg i Borgeby.
1050 En ny medeltida borg uppförs. Så småningom tillfaller den ärkebiskopen i Lund och blir ett viktigt säte för makten.
1452 Den svenske kungen Karl Knutsson Bonde belägrar och angriper borgen.
1536 Reformationen genomförs i Danmark. Borgeby går tillbaka till kronan.
1675–1679 Kriget om Skåne drabbar även Borgeby. 1678 belägras borgen av danskarna och skadas svårt av artilleribeskjutning. Återuppbyggnaden dröjer ända in på 1700-talet.
1700–1800-talet Borgkaraktären minskar när murar rivs och vallgraven läggs igen. Den forna borggården omvandlas till park.
1887 Den siste adlige ägaren Carl Wachtmeister säljer slottet till storbonden Lars Persson som överlåter det till dottern Hanna. Hanna gifter sig senare med den kände konstnären Ernst Norlind och Borgeby blir en mötesplats för kända kulturpersonligheter. Paret har stora förhoppningar för sonen Staffan. Men denne utvecklar psykisk sjukdom och åren som följer präglas av sorg och konflikter mellan far och son.
Gå till toppen