Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Skrev nyheter från brittisk horisont

Hedvig Thorburn, Sydsvenskans korrespondent i London under fyra decennier, har avlidit. Hon blev 96 år. Hennes närmaste är barnen Lars och Christina. Maken Ritchie Macfarlane avled på 1960-talet.

När Hedvig Thorburn började skriva i Sydsvenskan föll bomberna över den brittiska huvudstaden. Från kontoret på Fleet Street, den stora tidningsgatan en gång i tiden, skickade hon nyheter och reportage.
Hedvig Thorburn växte upp utanför Uddevalla. Hennes pappa hade skotska rötter och släktingar var ofta på besök så engelskan var ett naturligt inslag i hennes liv.
Hon kom till London som 20-åring 1935. Då hade hon redan hunnit med att studera på Sorbonne i Paris där hon försörjde sig genom att arbeta i en fransk familj.
Efter två år träffade hon sin make, Ritchie Macfarlane, som också var skotte precis som hennes släktingar. Hon blev definitivt fast i London där hon födde de två barnen Lars och Christina.
Hedvig Thorburn var mycket konstintresserad – något som Sydsvenskans läsare fick njuta av när hon lämnade nyhetsrapporteringen i samband med pensioneringen i början av 1980-talet. Ett par gånger i månaden rapporterade hon från större konstutställningar, auktioner och andra kultur­arrangemang som kunde intressera den svenske Londonturisten.
Under flera år hade jag förmånen att arbeta med Hedvig Thorburn och det var alltid lika stimulerande när hon ringde och föreslog artiklar, ibland tackade jag nej men ofta var det något intressant hon ville skriva om. Men det bästa var ändå samtalen om vad som pågick i livet.
Hedvig Thorburn underhöll med berättelser om sina resor och om funderingar om vardagslivet i London och speciellt i Putney där hon bodde.
En gång om året kom hon till Sverige, ofta i augusti. Hon körde från London och jag minns speciellt en gång, för drygt tio år sedan. Augusti var ovanligt varm och Hedvig Thorburn hade precis köpt ny bil. När hon kom fram efter den långa heta resan via Danmark sa hon:
– I nästa bil ska jag ha AC.
Hedvig Thorburn var en person som både levde i nuet och såg framåt. Kanske var det erfarenheterna från andra världskrigets London som fick henne att fokusera på möjligheterna i stället för hindren.
Gå till toppen