Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Dammigt tvång

Människor som vill byta kön ska inte tvingas att sterilisera sig. Det är hög tid att KD tar ett kliv närmare samtiden.

Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det borde inte behövas någon längre diskussion: att kräva att den som vill byta kön först steriliserar sig är en kvarleva från vad som definitivt borde vara en svunnen tid.
Dessutom finns en överväldigande majoritet i riksdagen för att ta bort steriliseringskravet.
Ändå vacklar den borgerliga regeringen.
Under våren ska en proposition, ett förslag till ny lag, presenteras. Hela alliansen utom Kristdemokraterna – eller snarare delar av Kristdemokraterna – vill slopa det otidsenliga kravet på sterilisering.
Det finns ännu ingen överenskommelse i regeringen, men KD-ledaren Göran Hägglund uppgav i går kväll att ”det finns en samstämmighet om att det är en klok väg” att lyfta ut frågan om sterilisering ur vårens proposition och utreda den vidare.
Hägglund hänvisar till vikten av att kunna lägga fram ”ett genomarbetat förslag” som bland annat belyser barnperspektivet.
Det är nog inte där skon klämmer.
Det finns kristdemokrater som vill ta bort kravet på sterilisering vid könsbyte. Men för stora delar av partiet stannade klockorna någon gång på 1950-talet. Därför är mor rar medan far ror och människor håller inte på och byter kön.
Karin Lindell, tidigare riksrevisor och chef för Konsumentverket, utredde frågan om könsbytesoperationer för Socialstyrelsens räkning. Uppgifterna om att frågan om sterilisering skulle dras i långbänk i en ny utredning gjorde henne närmast bestört:
”Det är väldigt anmärkningsvärt och förvånande. Det tillhör inte ett modernt samhälle att du tvångssteriliserar någon över huvud taget.”
Tvångssteriliseringar var en del av den sociala ingenjörskonst som utvecklades i Sverige under 1930-talet. Ambitionen var att ”öka befolkningens kvalitet”. Med detta mål för ögonen begick myndigheterna fruktansvärda övergrepp mot enskilda medborgare. Åren 1935–1975 genomfördes cirka 28 000 tvångssteriliseringar i Sverige.
Det var i praktiken en lagstiftning och en verksamhet med udden riktad mot samhällets svagaste. Mestadels drabbades kvinnor – särskilt kvinnor som redan var marginaliserade och föraktade.
Dagens lag som reglerar könsbyte är från 1972, i praktiken en sista rest av denna förlegade syn på samhället och människan.
Det finns ingen anledning för de övriga borgerliga partierna att anpassa sig till Kristdemokraternas trångsynta föreställningar om hur världen bör vara inrättad.
Det finns en bred majoritet i riksdagen för att ta bort kravet på tvångssterilisering. Den rödgröna oppositionen kommer att ta många politiska poäng om de andra allianspartierna låter sig dompteras av lilla KD.
Frågan berör ett fåtal individer. För dem är den desto viktigare. Dessutom är den symboliska betydelsen stor.
Om inte KD flyttar på sig självmant så kör över partiet.
Gå till toppen