Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vetenskap

Processat kött kan ge cancer

Processat kött, som korv eller leverpastej, ökar risken för cancer i bukspottkörteln, visar en svensk översiktsartikel publicerad i British Journal of Cancer. Ju mer man äter, desto mer ökar risken.

Bild: Arkiv: Torbjörn Carlson
Livsmedelsverket avvaktar med nya rekommendationer.
I studien ökade risken med nästan 20 procent för varje 50 gram processat kött en person äter per dag. Det motsvarar ungefär en varmkorv. Det innebär att den som äter fem varmkorvar per dag fördubblar risken att drabbas.
Denna cancerform är dock relativt ovanlig, varför risken att drabbas fortfarande är förhållandevis liten.
Det är inte köttet i sig i charkuterivaror, som korv, bacon och leverpastej, som ökar risken för cancer, utan de ämnen som tillsätts för att öka hållbarheten. Exempelvis nitriter.
Nitrit förekommer i de flesta varor som innehåller processat kött, det vill säga charkuterivaror. Medlet ökar hållbarheten och skyddar mot exempelvis botulism, en matförgiftning som kan leda till döden. Å andra sidan kan nitrit omvandlas till nitrosaminer som kan vara cancerframkallande.
Nitrit förekommer även i ekologiska charkprodukter, men är omdiskuterat.
– Risken är dosberoende. Ju mer man äter, desto mer ökar risken, säger Susanna Larsson, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet, till TT.
Den studie som hon presenterar i British Journal of Cancer är en så kallad metaanalys som är en sammanvägning av sju andra studier.
– Eftersom de andra studierna var välgjorda bedömer jag vår studie som mycket tillförlitlig.
Studien visar att risken att drabbas av cancer i bukspottkörteln ökar med 19 procent för varje 50 gram processat kött som äts per dag. Det motsvarar ungefär en varmkorv.
Hon betonar dock att bukspottkörtelcancer är en relativt ovanlig sjukdom. I Sverige får cirka 900 personer diagnosen varje år, framför allt personer över 65 år. Å andra sidan är det en mycket svårbehandlad cancer.
– Det är bland det värsta man kan få.
Susanna Larsson har tidigare visat att charkuterivaror även ökar risken för en betydligt vanligare cancerform, mag-tarmcancer.
– Om man äter mycket charkuterivaror bör man nog minska konsumtionen.
TT: Äter du själv korv?
– Det händer, men inte så ofta.
Per Ola Darnerud, toxikolog (giftexpert) vid Livsmedelsverket säger till TT att det är svårt att radikalt ändra verkets rekommendationer utifrån en enda studie. Fler studier som påvisar samma risker måste i så fall till och utvärderas.
Verket har dock råd som är relevanta i sammanhanget.
– I dag finns råd från oss att äta varierat och inte för mycket salt eller mättat fett. Och allt det där innebär ju att man inte ska äta alltför mycket av de här produkterna. Däremot finns inget specifikt råd i dag om att man inte ska äta alltför mycket processat kött, säger Darnerud.
Gå till toppen