Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Vattenforskningen får centrum i Lund

Water Innovation Accelerator (WIN) ska fungera som inkubator åt nya företag inom vattenforskning. Målet är att göra Sverige världsledande på vatteninnovationer.

Sydvatten, Kemira, Xylem AB, Sweco och VA-Syd är några finansiärer som sponsrar den nya innovationssatsningen som invigdes på Ideon i går. Det första företaget under WIN:s beskydd blir amerikanska Fuel Pellets Technologies, FPT, som hittat en ny metod för framställning av biopellets, nämligen att torka slammet i avloppsvatten och sedan blanda det med exempelvis träflis.
– Det är en mycket spännande ny teknik, nu ska FPT starta ett svenskt bolag med svensk vd och vi ska föra det i hamn, säger Patrik Söderlund, kontaktperson för WIN.
Utöver FPT finns en lång rad vattenreningsbolag som är intresserade.
WIN har startats på initiativ av Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenlära på Lunds universitet. Projektet har finansiering under tre år och planen är att knyta upp sex–åtta projekt före sommaren. Men några stora nyanställningar till följd av satsningen är inte att vänta, menar Patrik Söderlund.
– Det kommer att bli en–två tjänster inledningsvis.
Gå till toppen