Kultur & Nöjen

Enorm tv-skatt räddad i Malmö

Femtusen videoband med historiska
tv-program höll på att hamna på soptippen.

I början av 1970-talet bestämde dåvarande chefen för SVT i Malmö, Gunnar Ollén, att en kopia av varje tv-program som gjordes i Malmö skulle sparas i ett lokalt arkiv. Det blev så småningom en omfattande samling som fyllde ett helt rum i det gamla tv-huset på Jägersro.
Men när SVT skulle flytta till sitt nya tv-hus i Västra hamnen fanns det inte längre plats för banden. När tv-fotografen Lars-Gunnar Bengtsson fick höra att de skulle slängas agerade han:
– Det måste bevaras, videobanden är ju en komplett samling av allt som Malmö-tv har gjort under 1980-talet. Det är svenska folkets kollektiva minnen som ligger bevarade i det här förrådet, säger han.
Lars-Gunnar Bengtsson, som arbetat som fotograf på SVT i Malmö sedan 1974, tog kontakt med Malmö museer och lyckades efter många turer övertala SVT att låta museet förvara banden.
Många av inspelningarna är unika. Alla program skickades redan tidigare till SVT i Stockholm men där sparades i regel endast det första programmet av varje programserie, resten raderades. Den kompletta samlingen finns bara i Malmö.
Under 1980-talet producerades alla former av program vid SVT i Malmö. Här gjordes dokumentärer, barnprogram och drama och det var också Malmö-tv som under många år svarade för lördagsunderhållningen i tv.
De första programmen som arkiverades i tv-huset sparades på band som inte längre går att se i Malmö eftersom den tekniska utrustningen inte finns kvar. Men allt som gjordes på 1980-talet och en bit in på 1990-talet sparades på vhs-band, innan dvd-skivorna kom.
Totalt består samlingen av 5 400 band och ett stort antal dvd-skivor. Det första videobandet är en kopia av ”Magazinet” med Jan Guillou från september 1981 och det sista är ett program i serien ”Tema lördag” som handlade om pokerspel och som sändes i december 2005.
I förrådet finns bland annat kopior av Malmöproduktioner som ”Fräcka fredag”, ”Helt apropå” och ”Fönster mot tv-världen”.
I dag förvaras banden i ett klimatrum i Malmö museers förråd men tanken är att de så småningom ska kunna ingå i en permanent utställning om Malmös radio- och tv-historia på teknik- och sjöfartsmuseet.
– Det som saknas på teknik- och sjöfartsmuseet är en utställning om vår radio- och tv-historia och det diskuterar vi nu i vår långsiktiga planering, säger Göran Larsson, chef för Malmö museer.
– SVT äger rättigheterna så om vi ska visa innehållet publikt måste vi förhandla om det. Men banden finns nu kvar i Malmö och vår ambition är att använda materialet.
Gå till toppen