Familj

Välkänd Malmöprofil

Silvino Maduro, 74 år, Malmö, har avlidit. Hans närmaste är dottern Maria Lamppu Maduro, Marias mor och dotterdottern Anouk, två år.

Silvino Maduro. Foto: Maria Lamppu Maduro
Många har mött honom på Malmös gator men inte vetat vem han var eller varifrån han kom. Nu har Silvino Maduro vandrat färdigt. Han avled i december i sitt hem vid Slussplan i Malmö.
Fysiskt var Silvino Maduro en imponerande person. På 1970-talet stod han i majestätisk uniform som portier på Hotell Kramer, en vänlig närvaro som många ur den malmö­itiska teatervärlden påminner sig.
För uppgiften som vakt hade Silvino naturliga förutsättningar. Det var inte lätt att ta sig förbi hans jättelika gestalt. Sällan utsattes han för påhopp av stökiga gäster. ”Han hade ett fint och mjukt sätt”, säger dansaren Carlos Torres Zavala, en av dem som minns Silvino Maduro med värme. De talade ofta med varandra på spanska och Silvinos hemspråk papiamento, en karibisk mix av spanska, holländska och portugisiska.
Efter Kramer fortsatte Silvino fram till pensionen att arbeta som dörrvakt, bland annat för ”Mister Lee” på Chinatown, nuvarande La Couronne, och RDS, Rhythm Dance Studio, som ägdes av Ken Brown från Jamaica. Efter pensioneringen vidtog hans långa promenader. Han talade gärna med folk. Ofta placerade han sig på sin favoritplats med fönsterutsikt på Malmö stadsbibliotek där han läste holländska tidningar.
Silvino Maduro var alltså inte, vilket somliga trodde, en av de amerikaner som på 1960-talet flydde till Sverige för att inte tvingas delta i USA:s krig i Vietnam. Han var född 1937 i holländska Curaçao i Västindien. I unga år tog han sig till moderlandet Nederländerna och därifrån till Sverige vid mitten av 1960-talet.
I Malmö blev han kvar. ”Sverige har adopterat mig”, sa han till sina vänner.
Silvino Maduros aska kommer att gravsättas på Gamla begravningsplatsen i Malmö, intill Gustaf Adolfs torg i dag torsdag klockan 15.
Gå till toppen