Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stolt datanörd tänker stort

När Piratpartiets grundare bytte namn från Dick Augustsson till Rick Falkvinge förändrades livet. Nu håller den internetfrälste datanörden föredrag runt om i världen.

"Det är bara man själv som sätter sina begränsningar" säger Rick Falkvinge, grundare av Piratpartiet. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
STOCKHOLM.. Efter fem år som partiledare tröttnade Rick Falkvinge och tog sig an nästa utmaning, att stödja Piratpar­tiets Europaparlamentariker genom att bygga opinion och hålla föredrag. Världen, främst Europa, är arenan han ämnar frälsa med evangeliet om internets vällovliga roll som ”vår tids största jämställdhetsmaskin”. Ivern och övertygelsen märks på glöden och ordflödets hastighet. Och han blir inte det minsta upprörd över beteckningen datanörd.
– Jag är tveklöst datanörd. Det är datanördar som i dag bygger vårt samhälle.
Hans resa som nörd började i Göteborg vid fyllda åtta. För att kunna utforska datavärlden lärde han sig programmeringsspråket Basic ordentligt. Långt innan internet hade slagit igenom umgicks han med sina vänner på dess föregångare Fidonet.
– Jag fascinerades av att datorn var en maskin som kunde lyda minsta vink. Som tonåring insåg jag att datorer skulle styra samhället.
Under tonåren sommarjobbade mönstereleven i tre, fyra år med system­utveckling innan han vid 16 äntligen fick starta sitt företag Infoteknik.
– Ensambarnen är mer benägna att bli företagare. Jag följde det mönstret, säger Rick Falkvinge.
Sina 15 månader som kompanibefäl på Signalbataljonen F2 i Karlsborg ser han som en ovärderlig ledarskapsutbildning.
– Jag kan sätta mig i en ledarroll i nästan vilken grupp som helst.
Allt hade kunnat vara frid och fröjd om det inte var för namnet.
– Jag hette Dick i förnamn, det var alltid folk som skulle göra sig lustiga över det på fester efter några drinkar. Jag fick tyst på dem genom att påpeka att även de gamla indianerna döpte sina gamla krigare efter sina främsta egenskaper.
På internet var det dessvärre inte lika smidigt att ge svar på tal, så 2004 bytte han förnamn till Rick. Samtidigt passade han på att byta efternamn till Falkvinge.
– Det blev en jackpot. Året efter fick jag idén att starta Piratpartiet och blev internationellt uppmärksammad.
– Att ha ett unikt namn hjälpte. Från att ha varit mellanchef i ett dataföretag, något av en kugge i maskineriet, har jag blivit en politiker som reser över hela världen. Jag tar för mig på ett helt annat sätt än tidigare och vet att jag har något intressant att säga.
Vilket han nyligen fick ett bevis på – tidskriften Foreign Policy utsåg honom till en av 2011 års 100 största tänkare – nummer 98.
Hur tänker man stort?
– Genom att inse att det bara är man själv som sätter sina begränsningar. Varje människa kan ta vilken roll som helst. Det går visst att starta en global politisk rörelse. Det har jag gjort! säger Rick Falkvinge.
Gör: Grundare av Piratpartiet, föreläser om partiets ideologi och filosofi.
Bor: I Stockholm.
Familj: Är polyamorös, inga barn.
Aktuell: Utkommer med boken ”Swarmwise” till våren — om att bygga aktivist­svärmar utan kostnad. Fyller 40 år imorgon den 21 januari.
Bakgrund: Startade systemutvecklingsföretaget Infoteknik som 16-åring. Påbörjade studier i teknisk fysik på Chalmers tekniska högskola, men slutade för att det kändes som ”torrsim”. Startade Piratpartiet och var partiledare 2006—2011.
Gå till toppen