Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Flyttlassen möblerar om i näringslivet

Ikea flyttar hit 2014 men start­skottet gick med Thule redan 2003. De ­senaste åtta åren har mer än femtio stora företag flyttat huvud­kontoret till Malmö. Tillsammans har de ­skapat flera tusen nya jobb.

Åkermarken bakom Ikeas varuhus i Svågertorp är snart ett ­minne blott. ­Sommaren 2014 flyttar Ikea sitt ­kontor för globala stödfunktioner från Helsingborg till fältet vid Pildammsvägen. Det innebär uppemot 600 arbetsplatser inom HR, kommunikation och pr.
Enligt ­näringslivsdirektör Pehr Andersson kommer Ikea i Malmö och ESS i Lund att komplettera varandra.
– De är båda kraftfulla, spännande arbetsplatser med internationell k­araktär.
Etableringen kommer att påverka bilden av Malmö positivt:
– Ikeas flytt betyder jätte­mycket av många olika anledningar. Det ­skapar arbetstillfällen för människor här nere men har också betydelse för att det skapar mycket rörelse, många kommer till Malmö utifrån, säger Pehr Andersson.
Ikeas flytt av de globala huvud­kontorsfunktionerna är bara den ­senaste i raden av stora huvud­kontorsflyttar till Malmö. Thule ­Group som bland annat tillverkar väskor, cykelhållare och takräcken, var en av föregångarna när de ­flyttade huvudkontoret från Bryssel.
– När vi flyttade till Malmö 2003 tyckte de amerikanska kollegorna att det var märkligt, i dag är det inte lika många som höjer på ögonbrynen, ­säger Fredrik Erlandsson, ­kommunikationsdirektör på Thule Group.
Bola get bildades på 1940-­t alet i småländska Hillerstorp men hade mellan 1979 och 2003 huvud­kontoret i Bryssel. 1999 köptes det av ett svenskt riskkapitalbolag. Ett av ­skälen till att Malmö valdes framför Stockholm vid återvändandet till Sverige var att dåvarande vd:n ­bodde i ­Malmö. ­Nuvarande vd, Magnus ­Welander, har jobbat i koncernen i fem år och är från ­Helsingborg.
– Man drev ju med Malmö när jag växte upp. Nu är det helt annor­lunda. Det håller till exempel på att växa fram en kreativ bransch som knappt fanns när vi flyttade hit.
Thule använder många lokala ­tjänsteföretag, däribland flera från den växande kreativa branschen, som Basilicon, KAN och Scandvision.
Enligt Anders Olshov , chef på den svensk-danska tankesmedjan Öresundsinstitutet, skapar stora ­huvudkontor nästan alltid ringar på vattnet i form av ökad sysselsättning för lokala pr-byråer, revisions- och skattekonsulter.
– Jag räknade till 2 300 tjänster som de stora nyetablerade huvudkontoren i Malmö har lett till, men de har även haft stor effekt runtomkring. Det är svårbedömt hur stor, men jag gissar att det har skapat åtminstone 700 ­ytterligare tjänster, säger han.
Följdeffekterna bekräftas av tre stora tjänsteföretag med verk­samhet i Malmö, revisionsbyråerna PWC, Ernst & Young och Deloitte.
– Efterfrågan har ökat utifrån att trycket på hela regionen har ökat och att allt fler huvudkontor har ­landat här. Hälften av vår verksamhet i ­regionen är kopplad till större bolag och internationella verksamheter och det är där vi har haft den klart största tillväxten de senaste fem åren, säger Lars Nilsson, kontorschef på PWC i Malmö.
Det handlar om mer ­kvalificerade konsulttjänster som till exempel ­affärsutveckling, riskhantering, skatte­rådgivning och olika tjänster i samband med förvärv.
– De står för omkring 60 procent av vår verksamhet i dag medan de för drygt fem år sedan stod för omkring 40 procent. Den här typen av ­tjänster ökar generellt, men jag tror att det har ökat mer här än i Stockholm som varit huvudkontorstätt länge, säger Torbjörn Svensson, kontorschef på Deloitte i Malmö.
Ett företag som använder lokala tjänsteföretag i stor utsträckning är Mercedes-Benz Sverige. Samtliga av konsultföretagen de anlitar är lokala bortsett marknadsföringsbyrån.
– Vi saknar inget i Malmö. Det finns alltid åtminstone två, tre ­alternativa företag att välja på, säger vd Jörg Himmelmann.
Mercedes-Benz svensk-­danska ­huvudkontor låg i Köpenhamn ­mellan 1999 och 2008. Flytten till ­Malmö gjordes delvis för att den svenska marknaden är större än den danska, delvis för att de flesta med­arbetarna redan bodde i ­Malmö. ­Sedan det nya huvudkontoret ­öppnade har den svenska försäljningen ökat varje ­månad. Samtidigt gräver Mercedes-Benz sig allt ­djupare ner i den ­skånska myllan. De är sponsorer av bland annat MFF, tennisveckorna i Båstad och Falsterbo Horse Show och har nyligen inlett ett samarbete med Ekonomihögskolan i Lund.
– Vi trivs i Malmö, säger Jörg ­Himmelmann som vill öka verksamheten i Sverige.
Huvudkontorsstaden Malmö har runt sju år på nacken.
– Sedan 2004 har det skett en inflyttning av huvudkontor, innan dess flyttade det ut ungefär lika många som det flyttade in, säger Anders ­Olshov.
Huvudkontoren han tänker på är de som ligger på tidskriften Forbes årliga lista över världens största företag mätt i marknadsvärde, antal anställda, omsättning och vinst. Enligt honom är närvaron av sådana huvudkontor en typisk storstadssignal.
– Har man nått en viss storlek som stad så blir man också handels- och administrativt centrum och det är väldigt tydligt efter Öresundsbron att Malmö har fått den rollen.
De senaste årens stora huvud­kontorsetableringar är ett tecken på att Malmö ändrat karaktär. Men placeringen av huvudkontoret sänder även tydliga företagssignaler.
– Från vår sida är det ett ­tecken på att vi satsar på den svenska ­marknaden, säger Jörg Himmelmann.
Huvudkontoret i Västra hamnen är inrett i Mercedes-Benz färg­skala och alla, inklusive Jörg Himmelmann, ­sitter i öppna kontorslandskap. ­Utanför hans fönster strävar flera gula kranar mot himlen.
– Det byggs här hela tiden. Jag är imponerad över hamnens utveckling, säger han.
Mindre beundrande ställer han sig till gatunätet.
– Det finns bara tre in- och utfarter till Västra hamnen i dag. Tillgången behöver förbättras, säger han och får medhåll av flera andra vd:ar med ­huvudkontor i hamnen.
Nöjd med pendlingsför­utsättningarna är däremot Klaus Steen Mortensen, vd på Vestas Northern Europe som slog ihop ­huvudkontoren i Falkenberg och danska Videbæk till ett gemensamt nord­europeiskt huvudkontor på ­Svågertorp 2008.
Malmö valdes på grund av de ­logistiska fördelarna med ett väl­utbyggt motorvägs- och tågnät och närhet till Nordens största internationella flygplats, Kastrup.
– Vi har kunder och kontor i de ­flesta länder i norra Europa. Det är viktigt att vi kan ta oss ut snabbt till dem, säger Klaus Steen Mortensen.
Närheten till Kastrup är genom­gående det främsta skälet till att ­företagen som Sydsvenskan pratat med har valt att flytta sina huvud­kontor till Malmö.
Ett av dem är hyll- och skjutdörrstillverkaren Elfa som även är ett av de senaste tillskotten i Malmö. De flyttade huvudkontoret från Västervik till centrala Malmö i mars. Enligt koncernchefen Per von Mentzer övervägde de egentligen inga andra orter i Sverige.
– Tidigare när frågan har diskuterats inom Elfa har vi tittat på Stockholm, men eftersom vi expanderar ­söderut så känns det som fel riktning. Sedan är det ju inte oviktigt att ­Malmö ligger mitt i Öresunds­regionen med den dynamiken.
Han lyfter även fram tillgången till mer specialiserad arbetskraft.
– Vi behöver ny kompetens i bolaget när vi växer och då behöver vi vara på en plats där det är lätt att rekrytera.
Enligt en undersökning av Öresundsinstitutet 2010 är Stockholm och Öresundsregionen de två huvud­kontortätaste områdena i ­Norden sett till företag på Forbes­listan. ­Listan domineras av Stockholm och Köpenhamn, som har 49 respektive 26 ­procent av de nordiska huvud­kontoren. Skåne hamnar på en tredjeplats med 9 procent – klart före Oslo, Helsingfors och Göteborg. Ett av ­skälen till Skånes framträdande plats är just tillgången till högspecialiserad ­arbetskraft.
– Geografiskt sett har Malmö det bästa läget i Sverige. Vi har tillgång till både svensk och dansk arbetskraft och det finns ett stort universitets­kluster med mycket studenter som också är en fördel, förklarar Anders Olshov på Öresundsinstitutet.
Huvudkontor är till sammans med ­företagstjänster och privata ­tjänster de sektorer i Malmös näringsliv som växer mest. Den mest väl­representerade branschen är hälsovård och medicin­teknik som har lagt 31 ­procent av de nordiska huvud­kontoren i Skåne. Producenter av ­kapitalvaror, drycker, livsmedel och tobak har samtliga ­placerat mer än vart tionde nordiskt huvudkontor i Skåne.
– Det är inte alla huvudkontor som skapar alla sina arbetstillfällen i ­Malmö för många är ­internationella. Därför strävar vi efter en så stor bredd som möjligt, säger stadens näringslivsdirektör Pehr Andersson.
De vanligast e flyttlassen går från övriga Skåne till Malmö, visar Sydsvenskans granskning. 21 av totalt 58 undersökta flyttar har skett från orter i Skåne. Lund är den största ­förloraren.
De har tappat nio huvudkontor till Malmö de senaste nio åren. Många huvudkontor har även flyttat från Danmark. Av totalt elva inflyttningar från utlandet är nio danska. Sex har flyttat från Stockholm med omnejd.
Magnus Welander, vd och koncernchef på Thule Group, som bott många år i Stockholm, tycker att Malmö ­erbjuder förhållandevis billigt ­boende och lagom pendlingsavstånd.
– De största styrkorna i Malmö är att här finns en positiv puls, ett ­vinnande lag där det byggs mycket nytt och närhet till en internationell flygplats, säger han.
Största svagheten tycker han är ­stadens negativa rykte och ­segregering.
På huvudkontoret försöker ­Thule Group minska eventuella konflikter genom att ge alla anställda ­likadana rum. För att spara miljön är köks­stolarna gjorda av återvunnen plast och lamporna styrs med detektorer.
– Det finns vissa saker som är ­ganska enkla men samtidigt viktiga symbolhandlingar och en sådan är inredningen av huvudkontoret, ­säger Magnus Welander.
Den främsta symbolhandlingen är dock placeringen av huvudkontoret ovanpå den nyöppnade, egna ­butiken i den gamla strumpfabriken på Mobilia, menar han.
– Vi är inget ”Västra hamnen-­företag”. Vi ska vara nära konsumenterna.
Västra hamnen- huvudkontor finns det annars gott om. Nästan en tredjedel av de stora huvudkontoren ­ligger där. Industriföretaget Duni, som tillverkar servetter och andra engångsprodukter, var ett av de ­första företagen att skaffa hamn­läge när de ­flyttade huvudkontoren från Stockholm och Halmstad till Malmö 2005.
– Vi tittade på ett antal ­alternativa kontorslokaler men fastnade för Ubåtshallen eftersom det var ­moderna lokaler med öppna och ljusa kontorslandskap och nära till ­tågstationen. Då var det dessutom gott om ­parkeringsplatser, det är ­sämre nu, säger Mats Lindroth, finanschef på Duni.
Näringslivskontoret i Malmö stad hoppas på fler huvudkontorsetableringar i Västra hamnen och Hyllie men hittills har det varit svårt att locka företag till landbiten närmast överfarten till Danmark. Det tror ­Anders Olshov kommer att ändras inom kort.
– Hyllie har inte varit ett verkligt alternativ innan Citytunneln. Jag är övertygad om att det kommer att bli stora etableringar i Hyllie framöver, men det tar några år innan det kommer igång så att det blir synligt.
En av de störr e etableringarna i ­Hyllie står vindkraftskoncernen ­Vestas för. Deras nordeuropeiska ­huvudkontor sysselsätter i dag 150 personer.
– Hyllie var ett naturligt val för oss. Vi ville vara på en plats där vi kunde ta oss till alla våra kunder på cirka två timmar. Hade kontoret legat i innerstaden hade det tagit ytterligare 30 minuter att ta sig till flyget, säger vd Klaus Steen Mortensen.
Snart får Vestas en ny kontors­granne när Ikea flyttar sin ­avdelning för globala stödfunktioner från ­Helsingborg till Malmö. Klaus Steen Mortensen är nöjd med den nya ­grannen eftersom flytten innebär att det byggs ytterligare avfarter på ­motorvägen.
Belåten med Ikeas val av Malmö är även Anders Olshov.
– Det är en fjäder i hatten. ­Formellt sett har de inte huvudkontoret i ­Malmö, men reellt sett är det huvudkontorsfunktioner. Fast jag tror inte att Ikea själva kommer att skriva att de har sitt huvudkontor i Malmö, utan det får nog Malmö förklara för allmänheten, säger han.
Den beskrivninge n får Malmö fortsätta jobba med. Enligt Peter Agnefjäll, Ikeas Sverigechef, får den planerade anläggningen i Malmö definitivt inte kallas så.
– Koncernchefen, finanschefen och andra ledningsfunktioner ­fortsätter att sitta i Leiden i Holland och de har mig veterligen inga planer på att ­flytta. I Malmö rör det sig om ­globala staber och stödjande ­funktioner för exempelvis utvecklingsprojekt, ­kommunikationsfrågor, juridik, ­personalstab och Ikea Food, säger ­Peter Agnefjäll.
Han kisar ut över leråkern bakom varuhuset i Svågertorp där det blivande kontoret ska byggas. Regnmolnen är blytunga.
– Det är Ikeaväder, konstaterar han nöjt.
– När det regnar ökar tillströmningen av kunder, tillägger han.
Nu är det vanligtvis ingen brist på besökare hos den internationella ­möbeljätten Ikea som planerar att anställa omkring tusen personer bara i Sverige de närmaste åren.
– Vi har vårt hjärta i Älmhult, men sedan har vi hela tiden sett att vi inte kan växa hur mycket som helst där. Det är klart att det här kommer att bli en viktig mötesplats för ­koncernen, säger Peter Agnefjäll.
Planer på att bygga kontor på åkern vid Pildammsvägen har funnits ­sedan början av 2009. Då lade Ikea den ­första optionen på 20 000 kvadratmeter åker. I dag har de säkrat 45 000 kvadrat där de utöver kontoret även vill bygga ett hotell. Malmö­pågen ­Peter Agnefjäll är nöjd med hur ­arbetet fortskrider.
– Här ska vi fortsätta växa, säger han.
Till en början är det 400 tjänster knutna till bland ­annat PR, kommunikation, HR och Ikea Food som ­flyttar till Malmö 2014. Den nya byggnaden ­rymmer dock över 600 ­arbetsplatser.
Tusen tjänster blir kvar i Helsingborg, bland annat Inter Ikea Systems, stöd- och ledningsfunktioner för den svenska varuhusverksamheten, Ikea fastigheter och Ikea IT.
Ikano (2010), Gambro (2011), Sony ­Ericsson (2012)
Biltema (2005)
Gillette, Sony, Daimler Chrysler, Nestlé, Masterfoods och Coca-Cola (1999–2004).
Biolin: Förändringar i företagsledningen ledde till flytt till Göteborg 2008.
Findus: Nya brittiska ägare medförde att koncernledningen flyttade till London och övriga funktioner flyttade tillbaka till Bjuv 2008.
Klippo: Gammalt Malmöföretag som nu ingår i Husqvarna och samordnades till Höör 2008.
Novo Nordisk Försäljning Scandinavia: Flyttade till Malmö 2000, men flyttade senare tillbaka till Danmark.
Partnertech: Har flyttat till Vellinge där produktionen finns.
Oriflame: Svenska huvudkontoret ­flyttade till Stockholm 2007, närmare ­huvudmarknaden Ryssland.
Gå till toppen