Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Demonstration mot tvångssterilisering

Runt 200 personer samlades på söndagen utanför Stadshuset i Malmö för att demonstrera mot lagen om tvångssterilisering för den som vill byta kön.

Bild: Foto: Madelaine Larsson
De församlade promenerade via Föreningsgatan till Gustav Adolfs torg. Där avslutades mötet klockan 15 med tal. Flaggor och plakat med krav på att det ska bli ett slut på tvångssteriliseringar syntes bland demonstranterna.
– Jag deltar för att jag har en dotter som visat sig vara en son. Det gäller våra liv och det gäller våra barn. Därför måste lagen bort, säger Madelaine Larsson.
Hon och övriga som samlats protesterar mot att de som vill byta sitt juridiska kön enligt svensk lag tvingas till sterilisering.
Borgerliga företrädare har i samtal på socialdepartementet kommit överens om att låta steriliseringstvånget vid könsbyte vara kvar i väntan på ytterligare utredning trots att en majoritet av partierna vill ta bort det. En proposition väntas i vår.
– Jag tycker det är skrämmande och djupt tragiskt att detta synsätt på människor, som avelsdjur och inte individer med rätt att skaffa barn, finns idag i Sverige år 2012, säger Madelaine Larsson efter demonstrationen.
Liknande manifestationer har hållits runtom i Sverige och på Facebook pågår en kampanj mot lagen.
Gå till toppen