Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

På turné med ovanlig ”Tosca”

Operachefen i Malmö gick på en pub i London och såg en opera. Och nu har han tagit med sig idén hem. Till hösten åker Malmö opera på turné med en mycket annorlunda version av ”Tosca”.

För ett år sedan, på puben Kings Head i London, såg Malmös operachef Bengt Hall operan ”Madama Butterfly”. I ett rum i pubens inre, med plats för 120 personer, framförde sex sångare och tre musiker Puccinis berömda opera i sin helhet.
Och operachefen blev så inspirerad av det han såg att han bestämde sig för att ta konceptet till Malmö.
Så till hösten har Malmö opera premiär på en turnéuppsättning av Puccinis ”Tosca”, med bara fyra sångare och tre musiker.
Men det rör sig absolut inte om en nerkortad minivariant av operan, försäkrade regissören Adam Spreadbury-Maher när vi träffade honom under hans besök i Malmö i veckan:
– Opera på turné handlar ofta om förkortade versioner där man nästan ber om ursäkt för att det inte är den ”stora” uppsättningen. Men det här handlar inte alls om det. Vi gör en mindre produktion för att vi vill göra det, inte för att vi måste. Allt viktigt finns med och du kommer att skratta, gråta och förbluffas. Det här är ”Tosca” på riktigt!
Adam Spreadbury-Maher kommer ursprungligen från Australien där han utbildade sig till operatenor. Men han insåg snabbt att det fanns många människor som aldrig kom till operan.
– Många människor avstår från opera på grund av biljettpriserna, språket eller för att de skräms av de stora, flotta operahusen. Jag vill lyfta bort de barriärerna och visa dem en ny operaform som gör operan mycket mer lättillgänglig.
Operaupclose kallar han sitt koncept och på The Kings Head Theatre i London har han och hans kompani satt upp en rad operor som belönats med fina priser, bland annat det prestigefyllda Laurence Olivierpriset för uppsättningen av ”La Bohème” förra året.
– Där når vi en ny publik. Publiken kan beställa en pint öl i baren och sedan se en opera för femton pund.
Hans version av ”Tosca” i Skåne, den första han gör utanför London, får premiär till hösten och kommer att framföras på svenska.
– Den ”Tosca” vi ska göra här hos Malmö opera kommer att bli lika bra, om inte bättre, än de ver- sioner man kan se på de stora operascenerna, förklarar Adam Spreadbury-Maher självsäkert.
Vem som ska medverka är inte klart men det blir en liten ensemble. Huvudrollerna Tosca, Scarpia och Cavaradossi görs av tre sångare, den fjärde gör en rad olika roller. Och tre musiker hanterar en rad olika instrument.
– Jag skulle göra ”Tosca” så här även om jag hade en obegränsad budget. Jag behöver inga vattenfall. Jag ifrågasätter om man ens behöver kören. Och om orkestern är för stor hör man inte vad sångarna sjunger.
– Detta är operans framtid. Så enkelt är det.
R egissören Adam Spreadbury-Mahe r besökte Malmö opera i veckan.Foto: Emma LArsson
Det här ger Malmö opera på turné säsongen 2012–2013:
”Tosca” – en annorlunda version av Giacomo Puccinis opera. Premiär i september.
”Beredd” – en musikföreställning med texter av Jacques Brel. Premiär i september.
”Carmencita Rockefeller” – nyskriven musikal. Bygger på den sanna historien om en hårfrisörska i Malmö som utgav sig för att vara Kejsar Hirohitos barnbarn. Premiär i februari 2013.
Gå till toppen