Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

En svår relation

De är ett ungt, vackert konstnärligt par. Nygifta, förälskade. Men de har ett stort problem: han är …

OriginalTitle: Love During Wartime. Genre: Dokumentär. DirectedBy: Gabriella Bier. Actors: Jasmin Avissar, Osama Avissar. Country: 2012.
Filmade under fem år: Palestiniern och israelen (Osama och Jasmin Avissar.
LOVE DURING WARTIME. De är ett ungt, vackert konstnärligt par. Nygifta, förälskade. Men de har ett stort problem: han är palestinier, hon israel.
Den svenska dokumentärfilmaren Gabriella Bier har följt skulptören Osama och dansaren Jasmin under fem år med start 2004. Vi får följa deras kamp för att bo tillsammans. Jasmin får inte flytta till Västbanken, Osama får inte flytta till Israel. Berlin tycks vara lösningen, men där motarbetas Osama av myndigheterna och nekas arbetstillstånd. Situationen tär på förhållandet och leder till bråk. Men de hittar alltid tillbaka till varandra.
”Love During Wartime” är inte någon himlastormande dramatisk Romeo och Julia-historia. De flesta i omgivningen accepterar deras förhållande – problemet är myndigheterna.
Styrkan i filmen ligger just i att Jasmin och Osama är så normala, som vilket par som helst. Som alltid när man kommer ner på ett individplan framstår åtskillnad mellan människor på grund av nationstillhörighet och religion som ett löjeväckande påfund. ”Jag gifte mig inte med Jasmin för att hon är israel”, säger Osama. ”Jag gifte mig med henne för att hon är Jasmin”.
”Love During Wartime” är en fin brobyggare, och har visats på både palestinska och judiska filmfestivaler – men det är inte en film som nödvändigtvis måste ses på stor duk. Berättandet och den estetiska stilen påminner om en tv-dokumentär, även om El Perro del Mars musik lyfter bioupplevelsen ett snäpp.
Filmen visas enbart i kväll och imorgon på biograf Spegeln i Malmö. Går man ikväll får man en chans att träffa regissören och huvudpersonerna som är ute på en Sverigeturné med filmen.
Gå till toppen