Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smeknamnen spelar roll

Hingstarna hängde inte med Sabelantiloperna. Elefanterna fick det oväntat tufft mot Ökenhökarna. Zebrorna, Örnarna, Pantrarna och Lejonen är också med och slåss om slutsegern.

Angolas Manucho, till vänster, firar efter att ha gjort lagets andra mål mot Sudan.Bild: Foto: Ap
Nej, det handlar inte om någon utökad version av ”Wild kids” i tv. Detta är några exempel ur smeknamnsfaunan i de afrikanska mästerskapen i fotboll som precis sparkat igång med Ekvatorialguinea och Gabon som arrangörer.
I den europeiska landslagsfotbollen har man mest snöat in på färger och flaggor. Frankrike är Les Bleus. Italien är Gli Azzurri. Sverige är Blågult. Fast bara ibland. Och tyskarna har sin Nationalelf. Mer fantasifullt är så blir det inte.
Färgen på tröjorna dominerar också som smeknamn i Sydamerika. Randiga Argentina blir La Albiceleste (Den vita och himmelsblå), randiga­ Para­guay är La Albirroja (Den vita och röda), Chile är La Roja (Den röda), Brasilien kallas ibland för Verde-Amarela (Grön-gul) men oftast A Seleção (Landslaget).
I Afrika tycks man ha anammat en liknande kultur som inom den amerikanska lagidrotten, där lagens geografiska hemvist ofta utelämnas, eftersom alla förutses veta att basketlaget Celtics hör hemma i Boston, precis som att ishockeylaget Red Wings är från Detroit och basebollaget Yankees från New York.
Men här talar vi mer om långlivade varumärken i en gigantisk sportindustri.
När Afrikas bästa fotbollslandslag vartannat år samlas för att göra upp om vem som är bäst så är de lokalt färgade smeknamnen ofta hämtade från djurriket och minst lika viktiga som nationsnamnen. Därför är det ibland inte helt lätt att hänga med i matchreferaten på det afrikanska fotbollsförbundets hemsida.
Som när det nordafrikanska derbyt mellan Marocko och Tunisien plötsligt förvandlas till en fajt mellan Atlaslejonen och Karthagos Örnar. Och det är knappast allmänt känt att Zambias fotbollslandslag kallas för Chipolopolo – Kopparkulorna – eftersom koppar är en av landets största exportvaror.
Igenkänningsfaktorn är inte heller skyhög för den allmänt fotbollsintresserade när det gäller spelare, om man bortser från Elfenbenskustens stjärngäng med bröderna Touré och Didier Drogba i spetsen, samt enskilda toppnamn som FC Barcelonas mittfältare Seydou Keita i Mali och Newcastles anfallsstjärna Demba Ba i Senegal.
Men så saknas också flera toppnationer som brukar hålla sig väl framme i Africa Cup of Nations.
Sydafrika gjorde bort sig i kvalspelet, liksom Nigeria, Kamerun och de regerande mästarna Egypten. Därmed försvann också i tur och ordning Bafana Bafana (Pojkarna), ­Super Eagles (Superörnarna), Les Lions Indomptables (De oövervinnliga lejonen) och The Pharaohs (Faraonerna).
De gör upp om titeln
De sexton nationerna i Afrikanska mästerskapen i fotboll och deras smeknamn.
Angola: Palancas Negras (Sabelantiloperna)
Botswana: The Zebras (Zebrorna)
Burkina Faso: Les Etalons (Hingstarna)
Ekvatorialguinea: Nzalang Nacional
Elfenbenskusten: Les Éléphants (Elefanterna)
Gabon: Les Panthères (Pantrarna)
Ghana: The Black stars (De svarta stjärnorna)
Guinea: Syli National (Elefantlandslaget)
Libyen: The Mediterranean Knights (Medelhavets riddare)
Mali: Les Aigles (Örnarna)
Marocko: The Atlas Lions (Atlaslejonen)
Niger: The Menas (Antiloperna)
Senegal: The Lions (Lejonen)
Sudan: The Desert Hawks (Ökenhökarna)
Tunisien: Les Aigles de Carthage (Karthagos Örnar)
Zambia: Chipolopolo (Kopparkulorna)
Gå till toppen