Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Infödd får stanna i egen stad

Munther Fahmi är glad, för han har just fått uppehållstillstånd i Jerusalem, staden där han föddes och har bott i större delen av sitt liv. Och där han sedan ett par årtionden driver en bokhandel.

Munther Fahmi i sin bokhandel på American Colony Hotel i Jersalem.Foto: Loulou d’Aki
Butiken ligger i American Colony Hotel, ett anrikt vattenhål i östra Jerusalem. Här ordnar palestiniern Munther Fahmi högläsningskvällar och författaraftnar. Här har han tiotals hyllmeter med litteratur om konflikten mellan israeler och araber, det mest fullständiga sortiment om detta ämne som finns i hela ...
... Israel – enligt den israeliska lag som 1980 betraktar östra Jerusalem som en del av denna stat.
... Palestina – enligt den proklamation som 1988 gjorde Jerusalem till huvudstad i den palestinska staten.
... De ockuperade områdena – enligt de FN-resolutioner som flera gånger har ogiltigförklarat Israels ockupation och annektering av Västbanken och östra Jerusalem.
När Munther Fahmi föddes 1954 var östra Jerusalem en del av Jordanien. Statsgränsen gick precis väster om stadens historiska centrum.
N är Israel hade ockuperat Västbanken och östra Jerusalem i sexdagskriget 1967 genomförde man en folkräkning. I östra Jerusalem bodde nästan enbart araber. Enligt Israel var de 60 000. De erbjöds israeliskt medborgarskap – på villkor att de svor staten Israel trohet, avsade sig alla andra medborgarskap samt lärde sig åtminstone lite hebreiska.
Familjen Fahmi vägrade i likhet med nästan alla andra araber i Jerusalem. För att få bo kvar i sin stad måste de därför ansöka om uppehållstillstånd. De blev ”permanenta invånare” i staten Israel – på villkor att de verkligen stannade.
När Munther Fahmi var 21 år for han till USA för att studera. Han bildade familj och blev kvar i tjugo år. I mitten av 1990-talet flyttade han hem till Jerusalem igen, bara för att upptäcka att han genom sin frånvaro hade förverkat den lagliga rätten att bo i födelsestaden.
Sedan dess har bokhandlaren levt i sin hemstad på turistvisum. Tusentals andra palestinier delar hans öde, och de israeliska myndigheterna har hittills låtit dem förnya tillstånden, väl vetande att många av palestinierna i likhet med Fahmi är egenföretagare och fast rotade.
Bokhandlarens visum går ut den 3 april. När inrikesminister Eli Yishai, som tillhör högerpartiet Shas, började ifrågasätta denna enligt honom alltför generösa politik, hängde plötsligt ett utvisningshot över Munther Fahmi.
Fallet gick ända upp i Israels högsta domstol, som i förrgår rekommenderade inrikesministeriet att bevilja Munther Fahmi ytterligare två års visum. Samt därefter ge honom ett permanent uppehållstillstånd – på villkor att han sköter sig.
Källor: Economist, B’Tselem, Haaretz, Ir Amin m fl.
1947: FN:s generalförsamling antar en plan att dela Palestina i en judisk och en arabisk stat med Jerusalem som en internationell stad.
1948: I kriget mot den nya staten Israel ockuperar Jordanien östra Jerusalem och Israel västra. Staden delas.
1960: Jordanien proklamerar Jerusalem som sin ”andra huvudstad”.
1967: Israel ockuperar Västbanken och östra Jerusalem, där nästan enbart palestinier bor. Judisk inflyttning uppmuntras.
1980: Israels parlament Knesset antar en lag som gör Jerusalem till en hel och odelbar del av Israel. FN-resolution 478 förklarar annekteringen ”noll och intet” värd.
1988: Jordanien förnyar sina anspråk på Västbanken och östra Jerusalem. PLO utropar staten Palestina, med Jerusalem som huvudstad.
1995: Bara de palestinier som lever ständigt i Israel får behålla uppehållstillståndet. Den som lämnar landet riskerar att inte få komma tillbaka.
2000: Under det palestinska upproret ”Andra intidafan” uppför Israel en hög mur mot Västbanken, som skär av östra Jerusalem från dess förorter.
2007: Israels regering börjar diskutera hur man ännu mer aktivt kan stimulera judisk invandring till östra Jerusalem, med skatterabatter, fler israeliska institutioner, ett judiskt centrum för Jerusalemstudier.
2008: Folkmängden i det utvidgade östra Jerusalem är 456 000, varav 43 procent judar, 57 procent palestinier. Den judiska befolkningen har ökats genom bosättningar öster om staden och administrativa gränsdragningar som höjer andelen israeler inom området.
2009. En EU-rapport anklagar Israel för att ”aktivt genomdriva den illegala annekteringen” av östra Jerusalem.
Gå till toppen