Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Låt KP-webben få vara kvar

Många av oss föräldrar har strikta överenskommelser om skärmtid uppsatta hemma och åsikter om hur oc…

Åsa Anderberg Strollo.Bild: Foto: Linus Meyer
Jag tror det är bra att ha både koll och respekt. För lite äldre barn är ju digitala miljöer nästintill som verkliga, fysiska platser, betydelsefulla för deras utveckling och sociala samspel på samma sätt som fritidsgårdarna var för oss en gång i tiden.
En väldigt omtyckt mötesplats de senaste åren har varit Kamratpostens sajt KP-webben. Drygt 13 000 aktiva medlemmar har varit med och inrättat den virtuella fritidsgården med sociala nätverk, vänner, intressen och en community med 40 000 inlägg (!) i veckan från barn. När Medierådet (www.medieradet.se) undersökte säkerheten på barnsajter hamnade KP-webben dessutom i absoluta topp.
Men i december förra året meddelade Bonnier Tidskrifter, ägaren, att man tänkte stänga ned communityn. ”Jag tror inte man insåg när KP-webbens community startades hur mycket problem som finns där ute. Vi blottlade något viktigt som vi nu har svårt att hantera”, sa Kamratpostens chef­redaktör Lukas Björkman i en intervju (DN 23.12.2011) och kollegan Åsa Rydgren vittnade om samma sak: ”Vilka självmordsbrev är äkta och vilka är vanlig tonårsdramatik? Det här borde någon annan hjälpa till med, vi är journalister, inte socionomer.”
Man vill lägga ned sajten för att behovet från våra barn är så stort. Logiken är minst sagt politisk – och det fattade kanske barnen också, för beskedet möttes av förtvivlan och vilda protester från tusentals av dem. De skrev på listor och skickade mejl både till Lukas Björkman och till Fredrik Reinfeldt. Jag menar, hade inte de verkliga fritidsgårdarna – där det faktiskt fanns både fältassistenter och annan utbildad personal – lagts ner en gång i tiden, då skulle ju inte nedläggningen av KP-webben vara så hotfull.
Proteststormen räddade sajten tillfälligt, KP-webben hålls öppen fram till den 1 april i år, men ingen ny aktör har ännu klivit in och lovat att ta över. Hallå Bonnier, hur dyrt kan det vara? Eller Reinfeldt kom igen nu, det här är en riktigt billig fritidsgård i sammanhanget!
Det är oroande för både samhället och, i förlängningen, demokratin, tycker jag, om den här tidsfristen rinner ut. Hur går det för barnen om KP-webben stänger? Var ska de träffas, få stöd och öva sig i att göra sina röster hörda? Klart att det finns andra virtuella fritidsgårdar på nätet där de kan ses – men trygga sådana?
Jag tror att det är klokt att behandla de här protesterna med största respekt och allvar.
Gå till toppen