Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ask till justitieutskottet

Anledningen: alla dödsskjutningar i Malmö.

MALMÖ. En man hämtades i går in till förhör om sprängattentatet mot polisens lokaler i Malmö, men släpptes senare. Det meddelade polisen på en presskonferens i dag. I övrigt hade polisen inget nytt att rapportera kring utredningen.
– Alla våra kollegor är frustrerade över det här, de vill inget hellre än att lösa de här morden, säger Henrik Stiernblad, operativ chef för polisområde Malmö.
Han kommenterar sprängattentatet så här:
– Jag ser det som en fruktansvärd attack mot hela samhället.
I övrigt ville han inte kommentera de olika mordutredningarna som pågår.
Polisens trygghetsskapande arbete i Malmö fortsätter, berättar Henrik Stiernblad, operativ chef för polisområde Malmö.
– Vi håller på att planera för den nationella förstärkning vi ska få, som kommer innebära att vi kan utöka det trygghetsskapande arbetet, säger Henrik Stiernblad.
– De här poliserna kommer att ha som huvuduppgift att fotpatrullera synligt för att kunna kommunicera med allmänheten. Men de kommer också att engageras i olika typer av insatser.
– När det gäller läget i Malmö så är det en större problematik än mordutredningarna. Det handlar om ett större problem som vi vill angripa långsiktigt.
Riksdagens justitieutskott har beslutat att kalla justitieminister Beatrice Ask till utskottet med anledning av de upprepade dödsskjutningarna i Malmö. Det sker på initiativ av Miljöpartiets ledamot Maria Ferm.
– Vi vill veta varför det tar så lång tid med att få fram förslag om straffskärpningar för vapenbrott och en vapenamnesti, säger hon till TT.
Miljöpartiet, liksom flera andra partier i riksdagen, vill se en skärpning av straffsatserna. Detta är nödvändigt för att polisen ska få möjlighet att använda hemliga tvångsmedel. Beatrice Ask har antytt att detta kan möjliggöras för vissa typer av brott även om inte straffen skärps.
Skjutvapen är tre gånger vanligare i Malmö än i Stockholm vid anmälda mord och dråp och försök till mord och dråp. Jämfört med Göteborg är skjutvapen dubbelt så vanligt i Malmö vid dessa brott, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.
2011 användes skjutvapen i 13 fall per 100 000 invånare i Malmö mot fyra i Stockholm och sex i Göteborg, skriver Svenska Dagbladet. I hela riket var det två per 100 000 invånare.
De anmälda våldsdåden med vapen har fördubblats på fem år i Malmö – mest i Sverige.
Gå till toppen