Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De grälar om skulden

Regeringen och Ilmar Reepalu träter om vem som bär skulden för den uppkomna situationen i Malmö.

Som Sydsvenskan tidigare berättat efterlyser kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) hårdare straff för vapenbrott och menar att justitieministern Beatrice Ask inte tagit situationen på allvar.
- Beatrice Ask var med kungen på besök, sedan åker hon hem och ingenting händer, sa Ilmar Reepalu i gårdagens Sydsvenskan.
Statsminister Fredrik Reinfeldt har ett annat sätt att se på frågan.
– Det finns många som har ett ansvar för hur situationen ser ut. Det vore märkligt om det inte hade något med de styrande i Malmö att göra. Låt oss nu i stället se vad vi kan göra för att lösa detta, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.
Beatrice Ask svarade även själv på Ilmar Reepalus kritik under onsdagen.
– Vi skärper ju lagstiftningen och är på väg med ytterligare åtgärder. Det är så att lagstiftning måste krävas på ett seriöst sätt och det kräver olika överväganden. Jag tycker inte att situationen i Malmö förtjänar politisk pajkastning. Den kräver att alla insatser drar åt samma håll, säger hon till TT och tillägger att Malmö och Reepalu även har ett ansvar gällande de brottsförebyggande åtgärderna:
– Det går inte att komma ifrån att man haft samma ledning i Malmö i många år och att det här inte enbart är en polisfråga.
Landskrona är också stad som brottats med kriminalitet. Kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, Torkild Strandberg (FP), ger Ilmar Reepalu medhåll vad gäller behovet av en ny och skärpt lagstiftning för bland annat vapenbrott och kameraövervakning för att kunna bekämpa brottsligheten.
- Även om situationen i Malmö inte går att jämföra med den i Landskrona så har vi en liknande struktur och vi har vissa drag av hur det ser ut i Malmö. Samtidigt som det vilar ett tungt ansvar på Ilmar och Malmö så vilar det också ett väldigt tungt ansvar på regeringen att leverera en lagstiftning som håller 2012. Det är viktigt, det är bråttom och det är angeläget, säger han.
Gå till toppen