Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Föräldrarna har störst ansvar"

Kampen mot utanförskap och kriminalitet börjar i hemmet. Det skriver Montaser Eneim, moderat från Malmö, vice ordförande i Rosengårds stadsdelsnämnd och sedan en kort tid tillbaka ersättare i riksdagen.

Montaser Eneim är moderat och bor på Lorensborg i Malmö. Är sedan kort tid ersättare i riksdagen för Kajsa Lunderquist som sitter i konstitutionsutskottet. Montaser Eneim kom till Sverige som politisk flykting 1993 från Bosnien, gick med i Moderaterna 1999. Är sedan 2002 vice ordförande i Rosengårds stadsdelsnämnd.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Vad är välfärd? För oss moderater är välfärd mer än vård, skola och omsorg. Välfärd handlar även om frihet, trygghet och respekt. Frihet att forma sitt liv, trygghet att gå på gator och torg och respekt för människor och egendom. Här har Socialdemokraterna misslyckats och ingenstans är detta misslyckande mer tydligt än i Malmö.
Detta gör mig djupt sorgsen. Det handlar om vårt fina Malmö som är så mycket mer än nattsvarta rubriker om skottlossning, gängbråk och kravaller. Malmö kan och har så mycket att erbjuda. Men det spelar ingen roll om vi inte har modet att erkänna våra problem, förmågan att identifiera orsakerna och viljan att åstadkomma en förändring.
Socialdemokratin har styrt Malmö i nästan tjugo år. Under S har utanförskapet skenat på grund av arbetslöshet, trångboddhet, fattigdom, kriminalitet, ungdomsgäng och våld. Det var givetvis inte deras avsikt, men alltför länge har S inte bara suttit med armarna i kors. De har även blundat och vänt många människor i utanförskap ryggen. Felet är inte enbart deras, men däremot måste eftervärldens dom falla hård över socialdemokratin som burit ansvaret – fullständigt och ofrånkomligt.
Lösningen är varken snabb eller enkel, men för att hitta en lösning måste vi erkänna problemen. S vägrar att ta ansvar och beskyller alliansregeringen för Malmös problem och innan den fanns skyllde man på Stockholm. Givetvis kan både alliansregeringen och Stockholm bidra med resurser och beslut, men det kommunala självbestämmandet gör att vi i Malmö har störst ansvar för vår egen välfärdsutveckling.
Alliansregeringen har föreslagit skärpt lagstiftning mot illegala vapen. Vapentyp, antal vapen och vapen på allmän plats – som skolor, gator och torg – kommer nu att leda till längre och hårdare straff. Reglerna för handel med vapen och ammunition skärps och dessutom införs anmälningsplikt för läkare vars patienter är olämpliga som vapeninnehavare. Med riksdagens godkännande träder denna skärpning i kraft den 1 juli i år.
Dock – inga bestämmelser i världen kan stoppa kriminaliteten om inte de bakomliggande orsakerna undanröjs lokalt. Lågkonjunkturen har sänkt tillväxten och arbetslösheten stiger, vilket drabbar de svagaste i samhället hårdast. Därför är kampen mot kriminaliteten i Malmö också kampen mot utanförskapet i Malmö.
Om livet har präglats av stängda dörrar, diskriminering och utanförskap sjunker självkänslan. Då kan ett skenbart bekymmerslöst gangsterliv te sig lockande. En sådan utveckling är oroande och måste stoppas. Det är ingen slump att ungdomsarbetslösheten är som högst hos dem som saknar fullständiga eller godkända gymnasiebetyg.
Här har hem, skola och samhälle gemensamt ansvar, men störst ansvar har föräldrarna. Ungdomar som klarar skolan har också större möjligheter på arbetsmarknaden och till högre utbildning. Kampen mot utanförskap och kriminalitet börjar i hemmet. För om inte ens föräldrarna bryr sig om sina barn – vem ska då göra det?
Montaser Eneim
Gå till toppen