Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lösningar kräver insyn

Från lunchborden på Malmös arbetsplatser till nyhetsredaktionerna i Stockholm, Oslo och London ställs frågan – vad är det som händer i Malmö?

Tobias Barkman, krimreporter på Sydsvenskans Malmöredaktion.Bild: Foto: Johan Bävman
Vapen och våld har blivit ett sätt att hantera konflikter.
Eftersom det inte är ett gängkrig mellan två kriminella grupper som resulterat i de fem morden på sex veckor kan förklaringen inte bli mer precis.
Men varje skottlossning har en förklaring. Morden sker inte av en slump. Något har skett mellan offer och gärningsman.
Visst har det hänt att folk blivit ihjälskjutna på grund av den dödliga kombinationen av banal konflikt och en pistol inom räckhåll. Något som utan vapen kanske skulle ha stannat vid ett slagsmål kan lätt bli ett mord. Men flertalet mord i Malmö de senaste åren ser mer genomtänkta ut.
Problemet är att gangstermorden - polisen anser att de flesta morden är uppgörelser i kriminella kretsar - sällan blir lösta.
Då är det lätt att rycka på axlarna. Ska polisen sig om att lösa morden när knappt de drabbade själva vill det?
Men när morden förblir olösta får vi inte något säkert svar på varför de sker. Vi vet inte vem gärningsmannen är. Vi vet inte vad för konflikt som lett till skottlossningen. Vi vet inget om vad som gjorde att en av parterna valde den mest extrema formen av konfliktlösning.
Vi har i Sydsvenskan och i boken Maffiakrig undersökt ouppklarade gangstermord i jakt på orsakskedjor och motiv. Det finns mängder av tänkbara motiv i de konkreta fallen. Från affärsmässiga avrättningar för att ta över marknadsandelar till enklare konflikter som snarare kan härledas till respekt och svartsjuka.
De har alla kallats "gangstermord" eller "uppgörelser i undre världen" men är sinsemellan väldigt olika. Inte bara motiven är olika. Offren är allt från 20-åringar i ytterkanten av något kriminellt nätverk till en 62-årig "Gudfader".
Något av dem kan man till och med diskutera huruvida de egentligen ska kallas gangstermord. Eftersom de är olösta vet vi inte säkert.
Morden på sistone, sju sedan i augusti, är ännu långt från offentliga rättegångar som ger politiker, experter och vanliga Malmöbor möjlighet att bilda sig en uppfattning om våldets orsaker. För att hitta lösningarna för Malmö måste man veta detaljer om de enskilda fallen.
Gå till toppen