Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen vill se kronvittnen

Tystnaden måste brytas, vädjar polisen. Rikskriminalens chef vill överväga strafflättnad för att locka fram vittnesmål. Justitieminister Beatrice Ask (M) säger att polisens verktyg räcker. Och hon lovar år av stöd till Malmö.

Justitieminister Beatrice Ask (M).
På onsdagsmorgonen möttes ledningen för polisens Operation Alfred - specialsatsningen mot Malmös undre värld som polisen förstärker mer än någonsin. Kvällen före riktades ännu ett slag mot tryggheten i stan genom ett mord. Och ett sprängattentat mot polishuset i Fosie.
– Vi ser det som en vedergällning, säger Malmös polischef Ulf Sempert. Det är inte så konstigt att känslor rörs upp. När vi är ute och jobbar rubbas maktförhållandena i den undre världen. Det reagerar man på.
Hans Nordin, biträdande länspolismästare, menar att mordvågen och de många andra våldsdåden i Malmö är en attack på hela rättssamhället.
– Det är en exceptionell situation vi upplever, säger biträdande länspolismästare Hans Nordin. Normalt har vi i hela Skåne ungefär elva mord per år. Så har det varit 2002 till 2010 ungefär. Under 2011 skedde femton mord i Skåne, varav åtta i Malmö.
Hittills deltar knappt 200 poliser i utredningen av de sex mord som inträffat sedan augusti 2011. Även den uniformerade polispersonalen är förstärkt. Och mer kommer efter centralt beslut på tisdagskvällen.
Justitieminister Beatrice Ask (M) utlovar en kraftfull fortsatt satsning på polis och rättsväsende i Malmö.
– Polisens samlade resurser ska användas där de gör mest nytta, säger hon. Fokus på Malmö är väldigt viktigt just nu. Inte bara i veckor och månader, utan år.
Slå till mot och kontrollera i den undre världen är inga större vårigheter. Listor på personer med kriminella kopplingar och yrkeskriminella finns redan. Det är i lagföringen det brister: att kunna knyta någon vid ett brott även om det inte finns tekniska bevis - fingeravtryck, DNA eller liknande.
– Jag vet att polisen i Skåne jobbar brett och långsiktigt i den kriminella miljön, säger Klas Friberg, chef för rikskriminalpolisen. Vi har beredskap att förstärka ytterligare med personal - både med ordningspoliser och med spanare som kan göra ingripanden.
Men polisen kommer ingenstans utan allmänhetens hjälp, betonar både han och länskriminalens Börje Sjöholm.
– Berättar man inte vad man vet så har man accepterat att det finns en grupp människor som kan stå utanför lagen, och det tro jag inte någon vill, säger Sjöholm.
Som ett tänkbart nytt verktyg i polisens arsenal efterlyser Klas Friberg ett kronvittnessystem. Att kunna erbjuda skydd eller andra fördelar åt den som samarbetar - mot sina tidigare kumpaner, eller som vanligt vittne.
– Jag tycker det är en utväg som bör utvärderas och prövas, säger han. Kan det passas in i det svenska rättssystemet?
Beatrice Ask säger att regeringen är öppen för lagjusteringar "om det behövs".
– Jag tror man kan göra mer redan med befintliga verktyg, men vi har redan sagt att vi är villiga att öppna exempelvis för telefonavlyssning i arbetet mot illegala vapen.
Gå till toppen