Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Reepalu: "Det är ju nästan krig"

Efter Ilmar Reepalus (S) kritik mot justitieminister Beatrice Ask (M) ska Malmös politiker hålla samman i kampen mot kriminaliteten och möta regeringen med enad front.

Bild: Foto: Julia Lindemalm
"Vanmakt", sa kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu (S) efter nyheten om ännu ett mord.
– Jag känner en vanmakt vid att detta fortsätter. Nu har vi den massivast tänkbara polisinsatsen i Malmö. Vi sätter in maximala resurser för att skapa ett tryggt samhälle. Samtidigt blir någon avrättad i staden. De kriminella organisationerna demonstrerar att de lever sitt liv vid sidan om. De avrättar vem de vill avrätta. Är de missnöjda med att polisen har gjort ett ingripande markerar de det genom att spränga polisstationen. Det är ju nästan krig mellan organisationerna.
Anja Sonesson som är ledande oppositionspolitiker gjorde på onsdagen sin första arbetsdag efter föräldraledigheten. På tevenyheterna på morgonen hörde hon Ilmar Reepalu (S) efterlysa skarpare vapenlagstiftning och kritisera justitieminister Beatrice Ask (M).
I sakfrågorna håller Anja Sonesson med Ilmar Reepalu. Hon vill också att vapenlagstiftningen skärps, och hon är missnöjd med det nya lagförslaget. Hon tycker att hennes regering dröjer för länge med viktiga åtgärder för att stävja kriminaliteten i Malmö.
Men Anja Sonesson anser att Ilmar Reepalu har anledning att vara självkritisk.
– Det är inte rimligt att man bara skyller ifrån sig. Man måste vara ödmjuk och titta på sig själv.
Anja Sonesson tog initiativ till ett extra kommunstyrelsesammanträde för en bred diskussion om kommunens ansvar för att förebygga kriminalitet.
– Det vi har gjort hittills har uppenbarligen inte hjälpt. Och det är för tidigt att utvärdera de insatser vi gör nu, säger Anja Sonesson.
Hennes förslag kom upp på onsdagens ordinarie kommunstyrelsesammanträde, och det fick stöd av Ilmar Reepalu och alla ledamöter. I slutet av mars ska kommunstyrelsen samlas för ett extramöte med fokus på kriminalitet.
Ilmar Reepalu säger att det till stor del råder samsyn bland Malmöpolitikerna om de pågående brottsförebyggande åtgärderna, exempelvis områdesprogrammen. Han nämner Seved som ett bevis på att strategin fungerar många aktörer är samlade för att göra området tryggt.
– Vi såg i Seved hur det lugnade ner sig. Men när polisen tvingades dra bort sina resurser blommade det upp igen, säger Ilmar Reepalu.
Men även Ilmar Reepalu tycker att kommunen måste göra ännu mer.
– Visst tusan har vi massa saker som vi måste göra. Det är en självklarhet.
Gå till toppen