Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Senaste nytt om morden

En man hämtades natten till i dag till förhör om attentatet mot närpolisstationen i Fosie. Men han släpptes därefter på fri fot. Enligt uppgifter till Sydsvenskan finns inga påtagliga bevis mot mannen, enbart tipsuppgifter och liknande.

Under onsdagen greps också tre män misstänkta för inblandning i en bedrägerihärva, vilket ledde till missuppfattningen i vissa medier att polisen fått tag på folk i samband med det senaste mordet i stan.
Detta dementerades kraftfullt av Henrik Stiernblad vid Malmöpolisen som leder den trygghetsskapande delen av den nationella Malmösatsningen på polisen i operation Alfred.
Under torsdagen fanns inga nya uppgifter i något av de många mord som utreds med hjälp av förstärkningar från Stockholm.
Stiernblad trycker, som resten av Skånes polisledning, på att bara en mångfald av åtgärder kan råda bot på våldet som skakar Malmö och har lett till de många morden.
– De fotpatrullerande poliser vi har ute över hela stan är en viktig del av att få människor att prata, säger Stiernblad.
Det handlar om att skapa förtroende och erbjuda en kanal för medborgare som vill berätta, men tvekar, eller bara har frågor kring trygghet eller annat.
Polisen tar även emot tips på det vanliga numret 114 14 och man trycker på att den som ringer kan vara anonym.

Operation Alfred

Bär sitt namn efter namnsdagen den 3 januari, då det formella beslutet att inleda insatsen togs på högsta nivå inom polisen.
Innebär att hela Sveriges polisresurser står till Malmös förfogande.
– Vi får det vi ber om, säger biträdande länspolismästare Hans Nordin.
Cirka 200 personer sysslar enbart med mordutredningarna. Av dem är 70 stycken förstärkning från andra delar av landet, enligt rikskriminalpolisens chef Klas Friberg.
25 poliser fotpatrullerar, främst dagtid, i valda delar av Malmö dagligen.
Utöver det finns ordinarie ordningspolisverksamhet - patrullbilar - som är svåruppskattat i antal, eftersom de opererar över hela länet. Dock med främsta fokus på Malmö.
En särskild anti-gängsatsning, kallad Fokus Malmö, drivs parallellt och är inriktad mot gängmiljön – sex personer i Malmös gängmiljö listas vid veckovisa möten och all kraft riktas mot just dem under följande period.
Gå till toppen