Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Morden hänger inte ihop”

Tjugofem fotpatrullerande poliser på Malmös gator ska bygga förtroende. Den övriga förstärkningen jobbar under tystnad.

I motsats till morden under Malmös gängkrig åren 2009 till 2010 hänger inte de senaste dåden ihop, menar polisen. Det är inte så att två eller flera grupper står mot varandra.
Ändå är Malmö värst drabbat i landet vad gäller dödsskjutningar – fullbordade eller försök.
Henrik Stiernblad, i ledningen för specialsatsningen Operation Alfred, trycker på att breda åtgärder, från hela samhället, är det enda som kan råda bot på våldet som skakar Malmö och har lett till de många morden.
– De fotpatrullerande poliser vi har ute över hela stan är en viktig del för att få människor att prata, säger Stiernblad.
Det handlar om att skapa förtroende och erbjuda en kanal för medborgare som vill berätta, men tvekar, eller bara har frågor kring trygghet eller annat.
Under natten till torsdagen hämtades en man till förhör om attentatet mot närpolisstationen i Fosie. Men han släpptes därefter på fri fot.
Enligt uppgifter till Sydsvenskan finns inga påtagliga bevis i saken, enbart tipsuppgifter och liknande utpekanden.
Under onsdagen greps också tre män för inblandning i en bedrägerihärva, vilket ledde till missuppfattningen i vissa medier att polisen fått tag på misstänkta i samband med det senaste mordet i stan.
– Nej, nej. De misstänks för ett traditionellt kreditbedrägeri, säger åklagare Jörgen Larsson.
– Man skaffar ett företag och beställer varor som man inte har för avsikt att betala.
Under torsdagen fanns inga nya polisuppgifter i något av de många mord som utreds med hjälp av förstärkningar från Stockholm.
Och inga tvingande åtgärder – gripanden eller hämtning till förhör – hade gjorts.
Jämte den trygghetsskapande satsningen, som också visar sig i fler bilpatrullerande poliser från övriga länet, arbetar Fokus Malmö mot gängmiljön. Uppgiften: stör och skaka om ytterligare.
Flera kontroller, som lett till husrannsakningar, har gjorts bara den senaste veckan.
Det är insatser som inte syns i brottsstatistiken, men väntas ge långsiktigare resultat.

Fakta Operation Alfred

Bär sitt namn efter namnsdagen den 3 januari, då det formella beslutet att inleda insatsen togs på högsta nivå inom polisen.
Innebär att hela Sveriges polisresurser står till Malmös förfogande.
—Vi får det vi ber om, sa biträdande länspolismästare Hans Nordin tidigare i veckan.
Cirka 200 personer sysslar enbart med mordutredningarna. Av dem är 70 stycken förstärkning från andra delar av landet, enligt rikskriminalpolisens chef Klas Friberg.
Gå till toppen