Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggfacket vill ta tag i rasismen

LO utbildar sina 150 000 förtroendevalda för att motverka rasism på arbetsplatserna.

Efter riksdagsvalet 2010 undersökte fackförbundet Byggnads hur medlemmarna hade röstat. En enkätstudie visade att stödet för Sverigedemokraterna var drygt tio procent, nästan dubbelt så högt som partiets valresultat på riksnivå.
I skolvalet röstade tjugo till sextio procent av eleverna vid yrkesgymnasierna på Sverigedemokraterna.
Resultaten togs inte emot positivt av Byggnads och flera andra fackförbund.
– Vi kan inte acceptera att Sverigedemokraterna har framgångar bland våra medlemmar. Vi måste ta debatten, säger Johan Lindholm, andre förbundsordförande i Byggnads.
Att medlemmarna röstade på SD berodde främst på ”invandringsfrågan”, enligt Byggnads analys.
– Byggnadsarbetare är nog inte mer främlingsfientliga än andra. Däremot finns en stor oro bland byggjobbare att de ska bli utkonkurrerade och förlora jobben när företag utnyttjar utländsk arbetskraft, som får lägre löner och farligare arbetsmiljö. Det skapar en grogrund för ilska som tyvärr ofta riktar sig mot dem som kommer från andra länder istället för mot arbetsgivarna, säger Johan Lindholm.
Nu drar LO igång mångmiljonsatsningen ”Alla kan göra något” för att motverka främlingsfientlighet. Organisationen har utbildat 22 debattörer som i vår ska besöka företag och skolor runt om i landet. LO:s förtroendevalda, 150 000 personer, erbjuds också utbildning.
– Målet är att alla förtroendevalda ska ha kunskap och råg i ryggen för att våga möta de här frågorna på arbetsplatserna, säger projektledaren Gabriella Lavecchia.
Byggnads, IF Metall, Transport och ytterligare några förbund driver också projekten ”Stoppa rasismen på jobbet” och ”Stoppa rasismen i skolan” i samarbete med den antirasistiska stiftelsen Expo.
– Byggnads och Transport arbetar i de mest konkurrensutsatta branscherna. Södra Sverige har varit extra utsatt för försök till lönedumpning av företag som hyr in utländsk arbetskraft. Det kan spä på fördomar och rasism, säger Magnus Manhammar.
Ha n är projektledare på Expo som nu öppnar kontor i Malmö. Magnus Manhammar vill fortsätta besöka skolor för att diskutera invandring, olikheter och attityder. Flera hundra skolor står i kö.
– I alla årtusenden har det funnits fördomar och rasism. Det finns i hela samhället och det är mänskligt att vara rädd för det främmande. För att ändra åsikter och stämningar krävs det att man pratar med människor, knackar dörr, vågar ifrågasätta fördomar och tar det på allvar. Det finns ingen quick fix, säger han.

Svenskfödda män på bygget

Tidningen Byggnadsarbetaren lät Statistiska centralbyrån ta fram siffror över de anställda i byggbranschen. Statistiken visade att år 2010 var endast 1,8 procent av de anställda i byggbranschen födda utanför Europa. Det var en blygsam uppgång sedan 2006 då motsvarande siffra var 1,6 procent.
Därutöver var 6,6 procent av byggnadsarbetarna födda i Europa, men utanför Sverige. Övriga 91,6 procent var födda i Sverige, motsvarande nio av tio byggnadsarbetare.
Medelåldern på de anställda var drygt 47 år.
Som jämförelse är 67 procent av de anställda i hotell- och restaurangbranschen födda i Sverige och 20 procent födda utanför Europa. Inom vård och omsorg är 84 procent födda i Sverige och 7 procent födda utanför Europa.
Gå till toppen