Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lundasamlingen undgick fuktskador

Nu görs plats för samlingen i stadsbiblioteket.

Lundasamlingen som tidigare funnits i fuktskadade Ekska huset flyttas till stadsbiblioteket intill. arkivFoto: Hussein El-Alawi 2011
Lundasamlingen är ett referensbibliotek med mängder av material som rör Lund, bland annat böcker, kartor, vykort, biografier och tidningsartiklar. Förra året upptäcktes en starkt avvikande lukt i ett av rummen i huset där samlingen förvarades, Ekska huset intill stadsbiblioteket. Fortfarande pågår undersökningar, men Lundafastigheter har kunnat konstatera att det finns fukt i både väggar och golv.
– Lukten tror vi härrör från tryckimpregnerat virke som sitter i direktkontakt med korsvirket. När tryckimpregnerat virke blir fuktigt så avger det en viss lukt, säger Jan-Olof Roos, chef för fastighetsförvaltningen på Lundafastigheter.
– Nu undersöker vi hur vi kan hantera det, om vi måste plocka ner det eller om man kanske kan ventilera bort det här. När vi vet det ska vi sammanställa en åtgärdsplan och sedan utifrån det en tidsplan.
Det fanns också viss rädsla för att själva Lundasamlingen skulle ha skadats. Men bibliotekschefen Karin Bergendorff kan stilla den oron.
– Vad det gäller samlingarna har vi inga indikationer på att det har hänt något med dem, säger hon.
Lundasamlingen finns nu i magasin på stadsbiblioteket, dit den flyttades i mellandagarna förra året. Det innebär att den för tillfället inte är tillgänglig för till exempel forskare som vill ta del av materialet.
– Vi ska försöka packa upp den så snabbt vi kan här på stadsbiblioteket, men vi måste ordna lite plats, säger Karin Bergendorff.
Sydsvenskan, torsdag 6 oktober 2011.
Byggdes på 1820-talet. Latinprofessorn Johan Gustaf Ek, som bodde i huset i mitten på 1800-talet, har gett namn åt huset. 1974 förklarades huset som byggnadsminne. Lundasamlingen har funnits i huset sedan 1994.Källa: lund.se
Gå till toppen