Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Carmen – typiskt offer för partnervåld

Ett affektbrott inom kategorin familje- och partnervåld med dödlig utgång. Så skulle en brottsforskare kunna ha sammanfattat operan ”Carmen”.

Don Josés dråp av Carmen är ur brottsstatistiksynpunkt ett helt realistiskt dåd. På alla punkter utom en uppfyller mordet alla kriterier för den allra vanligaste typen av dödligt våld i Sverige.
För att få full pott skulle Don José ha dödat sitt ex i sitt eller hennes hem och inte utomhus.
Under 2000-talet har omkring 90 personer per år fallit offer för dödligt våld i Sverige.
I omkring tre fjärdedelar av fallen är offer och gärningspersoner bekanta med varandra. Det vanligaste är att de inblandade är familjemedlemmar, partner eller före detta partner. I drygt 20 procent av fallen är de inblandade partner (gifta eller sambor) eller ex-partner. Nästan alla offer är kvinnor. Årligen dödas 15–20 kvinnor av sin man eller ex-man. Det vanligaste motivet (60 procent av fallen) när det gäller partnervåld är svartsjuka eller problem i samband med separation. Don José var ju helt förblindad av svartsjuka och allt går överstyr när hon i slutscenen kastar ringen han gett henne på marken.
Don José dödar Carmen genom att sticka en kniv i hennes bröst. Knivhugg är den överlägset vanligaste metoden att döda någon i Sverige. I drygt 40 procent av alla fall av dödligt våld är vapnet en kniv. Därefter följer skjutvapen (18 procent) och hugg eller slag med trubbigt föremål (11 procent).
Att sticka kniven i bröstkorgen eller i magen är också det vanligaste (47 procent av alla dödande knivhugg).
Om Don José var nykter vid dådet är oklart. Det krökas en del i ”Carmen” och i boken som operan bygger på var han berusad. Det gäller också för en stor del av de svenska mördarna. Drygt 45 procent av gärningspersonerna var alkoholpåverkade och 35 procent av offren.
Don José var arbetslös (han hade ju blivit av med sitt korpralsjobb efter att ha försökt hugga ner sin chef), kriminell (ett par mordförsök, desertering och medhjälp till grov varusmuggling i brottsregistret) och psykiskt instabil (han flippar ju helt i var och varannan scen). Med andra ord har han en bakgrund som utmärker den typiske svenske mördaren. Exempelvis är nära två tredjedelar av alla gärningspersoner och hälften av offren arbetslösa eller förtidspensionerade. 60 procent av gärningsmännen är straffade tidigare.
Den näst vanligaste typen av dödligt våld i Sverige är vid spontanbråk och dispyter (36 procent av alla fall). Don José var flera gånger nära att hamna i denna kategori eftersom han drog kniv och sköt skarpt både mot rivaler och överordnade.
Carmen däremot var inte arbetslös (hon jobbade på tobaksfabrik) men hon var ett typiskt offer eftersom hon, som zigenare, tillhörde samhällets botten. Enligt Brå:s utredning ”Dödligt våld” (2008) tillhör både offer och gärningspersoner i stor utsträckning ”de lägsta skikten i samhället socialt sett”.
Carmen visade också redan i första akten prov på psykisk instabilitet när hon försökte knivhugga en arbetskamrat.
Genomsnittsåldern för offret vid dödligt våld i nära relationer är 43 år och för gärningspersonen 45 år. Där avviker, även om man inte vet deras exakta ålder, Don José och Carmen något genom att vara lite yngre.
Don José hotar Carmen i tidigare scener och det är typiskt.
Don José mördar Carmen utanför tjurfäktningsarenan. Där avviker han från typfallet. 65 procent av allt dödligt våld inträffar i ett privat hem. Det vanligaste är att brottet sker i offrets bostad. I nära 40 procent av fallen med dödligt partnervåld har kvinnan tidigare blivit hotad eller misshandlad.
– Det är jag som har dödat henne! utbrister Don José i slutscenen. Med andra ord erkänner han brottet och det har han gemensamt med de flesta gärningspersoner som begått dödligt familje- eller partnervåld. Uppklarningsprocenten är 89 procent.

Typ av dödligt våld i Sverige 2002-2008

Familje- och partnervåld. 36 procent (232 offer)
Spontanbråk och dispyter: 29 procent (187 offer)
Kriminella konflikter: 11 procent (71 offer)
Rån- och inbrottsmord: 6 procent (39 offer)
Sexualmord: 1 procent (6 offer)
Övrigt/okänt: 17 procent (109 offer).
91 procent av alla gärningspersoner är män.
Drygt 30 procent av alla offer är kvinnor.
Källor: Brå (Brottsförebyggande rådet) rapport 2011: Det dödliga våldets utveckling. Fullbordat och försök till dödligt våld i Sverige på 1990- och 00-talet. Brå rapport 2007. Utvecklingen av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer.
Gå till toppen