Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Detaljstyrning till sista svettdroppen

90 minuters träning med fokus på den egna rollen – och ett nytt pass väntade senare på ­eftermiddagen, bara med anfallskompisarna, medan de andra fick köra styrketräning.

– Jag är djävligt glad över det här, sade Daniel Larsson efter MFF-träningen. Att få träna och nöta så här under passen är absolut det roligaste och bästa.
Tidigare år har han ofta setts stå kvar efter passen och träna avslut.
– Men det är inte alls samma sak, då är man trött och inte lika fokuserad. Här har vi en tränare som är erfaren spelare som kan ge en råden, som egentligen själv är facit för en avslutare, sade Daniel Larsson.
Han pratade förstås om Jörgen Pettersson, anfallstränaren och förre MFF-forwarden, som hade totalt ansvar för sina spelare under nästan hela träningen.
– Vi fokuserade mycket på uppspelsrörelserna, konstaterade Jörgen Pettersson, som efter mycket videotittande har klart för sig vad det är han måste slipa hos sina anfallare.
– Killarna kan ju spela fotboll. Allt handlar om attityd. I fjor gick det för sakta och rörelserna var inte där.
Daniel Larsson sade inte emot, men påpekade:
– När vi var som bäst 2010 var det en laginsats. När vi var som sämst 2011 handlade det också om laginsatsen. Visst har vi ett ansvar som spelar där framme, men vi skapade väl inte hälften så mycket målchanser som lag.
Kollektiv träning är förstås fortfarande en viktig del, men fokus läggs på varje lagdel. Det var full aktivitet över två planer hela tiden, de enda döda punkterna var de korta vattenpauserna.
– Så här har vi aldrig kört innan. Det var väldigt intensivt, men matchlikt och med bollen. Jobbigt, men det ska det vara, sade Daniel Larsson.
Arkitekten bakom upplägget är i mångt och mycket fystränaren Simon Hollyhead, samtidigt som huvudtränaren Rikard Norling släpper ifrån sig ansvar och involverar alla ledare.
– Vi har studerat vilka löpningar och rörelser spelarna gör, vilken tid de har bollen i löpningarna och bygger programmet utifrån det, sade Simon Hollyhead.
Själv hade han hand om yttermittfältarna, som i ett antal olika löpvägar försattes i olika situationer: bra pass, dåliga pass och så vidare.
– På det sättet blir en övning både fysisk och taktisk samtidigt, betonade han.
Övningarna är utformade utifrån den fotboll som Rikard Norling vill att laget ska spela.
– Men det viktigaste är att den bygger på att säsongen är en resa, vi har trettio viktiga matcher. Vi ska inte dömas efter resultat och insatser i några tidiga träningsmatcher, det är inte det träningen är upplagd för.
Planeringen är detaljerad för hela försäsongen, i många stycken mer lik andra idrotter än fotbollen.
– Det kändes väldigt bra, sade mittfältaren Simon Thern. Visst måste man ha den andra delen av fysiken också, men snöra på sig skorna och ut och springa en mil kan man göra själv.
– Jag tror inte något annat svenskt lag kör så här, avslutade Simon Hollyhead.
Stationerna
Målvakterna. Ledare: Jonnie Fedel. Intensiva förflyttningar från hörn till hörn.
Ytterbackarna. Ledare: Leif Eng­qvist. Sidledsförflyttningar, långa ruscher.
Innerbackarna. Ledare: Daniel Andersson. Korta ruscher med riktningsförändringar utan boll.
Yttermittfältarna. Ledare: Simon Hollyhead. Bollmottagning, halvlång löpning i korridoren, inlägg.
Innermittfältarna. Ledare: Rikard Norling. Djupledslöpningar med avslut.
Anfallarna. Ledare: Jörgen Pettersson. Vändningar och löpning tio meter fram till straffområdet.
Gå till toppen