Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen: ”Folk vill hjälpa till”

Malmöborna tar avstånd från den undre världen
– och vänder sig till polisen igen med tips.

Fortfarande har ingen gripits för något av de fem senaste morden. Brist på vittnen - att folk vet men väljer att tiga - har polisledningen lyft fram som en viktig orsak.
Men efter all fokus på utvecklingen verkar det nu ha vänt, uppger polisen.
– Det är en markant förändring i samhället som vi har märkt. Folk vill hjälpa till. Man vill gärna bidra så mycket som möjligt, säger kriminalkommissarie Mikael Mattsson vid länskriminalens stab.
– Vi har väldigt få som säger att de inte vill prata med polisen överhuvudtaget.
Henrik Stiernblad, polisintendent, leder det brottsförebyggande arbetet - i huvudsak patrullerande poliser på stan. Det lyfter han själv fram som anledning till att folk återigen vänder sig till polisen.
– Det positiva med det som har hänt och uppmärksamheten kring det är att vi har verkligen fått ut budskapet att det är viktigt att lämna uppgifter. Folk är trötta på det som händer. Vi poliser får hela tiden mer positiva reaktioner när vi är ute. Folk är intresserade av att samarbeta med oss, säger Stiernblad.
Attitydförändringen som polisen tycker sig sköna har inte lett till några genombrott i mordutredningarna. Sedan mordet på Kantatgatan 3 januari har polisen genomfört bland annat 700 visitationer och 260 undersökningar av fordon. Det har lett till att polisen uppdagat 52 misstänkta brott, och att en person sitter häktad, misstänkt för grovt vapenbrott.
Gå till toppen