Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Reepalu: Gå inte på svartklubb

Men Anja Sonesson är skeptisk till förslaget.

Kopplingen mellan Malmös svarta sektor och den organiserade brottsligheten har blivit en allt mer uppmärksammad fråga sedan Sydsvenskans artikelserie ”Svarta Malmö” publicerades 2011. I uppföljande reportage den gångna helgen beskrev Sydsvenskan hur lågpriskulturen, som blivit en del av Malmös attraktionskraft, göder kriminaliteten.
Frågan kom upp i måndags när några av Malmös ledande politiker möttes i kommunstyrelsens arbetsutskott. Efter mötet sade finanskommunalråd Ilmar Reepalu (S) att han vill att kommunstyrelsen enas om ett upprop till Malmöborna med en uppmaning att inte köpa svarta tjänster och varor.
– Att människor tar kvitto, och inte nyttjar svartklubbar. Att man inte köper något som uppenbarligen är för billigt för att ha kommit fram på rätt sätt, säger Ilmar Reepalu.
I kommunstyrelsens arbetsutskott deltog, förutom Ilmar Reepalu (S), skolkommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och oppositionsråd Stefan Lindhe (M). Stefan Lindhe säger att det i själva verket var han som tog upp frågan om att kommunstyrelsen borde informera Malmöborna om den svarta marknaden.
– Jag tror inte att alla har insett att det finns en indirekt och direkt koppling till organiserad brottslighet. Jag sa på mötet i måndags att vi från vår sida vill ha en attitydkampanj, säger Stefan Lindhe.
När Ilmar Reepalu intervjuades i Sveriges Radio Malmöhus efter mötet utvecklade han sina tankar – han vill uppmana Malmöborna att på bredare front bidra i kampen mot våldet och kriminaliteten. Till Sydsvenskan sa han på tisdagsförmiddagen:
– Vi vill rikta en uppmaning till alla Malmöbor att medverka i det här. Att berätta för polisen om det man vet eller ser eller hör. Samtidigt vill vi uppmana föreningar att engagera sig i frågan, och uppmana företagare att se vilka möjligheter de har att inrätta praktikjobb för ungdomar. Hela bredden vill vi att Malmöborna ska engagera sig i. Det vill vi uttrycka i det här öppna brevet som vi kommer att formulera och ställa oss bakom.
Moderaten Stefan Lindhe säger att politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott enbart diskuterade förslaget om en attitydkampanj om den svarta marknaden.
– Jag upplevde att vi hade en bra dialog. Men det här med praktikplatser och föreningsliv har vi inte diskuterat, och om formen ska vara ett öppet brev har vi inte beslutat. Jag ser det som ett eget utspel från Reepalu. Vi avvisar det inte, vi får titta på det. Men vi är tveksamma till att kommunicera med Malmöborna i form av öppna brev.
Frågan om ett upprop till Malmöborna ska diskuteras på kommunstyrelsens extrainsatta möte den 21 mars.
Gå till toppen