Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre religioner går ihop

Den nya föreningen Agora Malmö samlar judiska, kristna och muslimska samfund.

– Om vi inte kan känna oss trygga så faller hela systemet, säger Frank Kelber från Judiska församlingen.
Han kan inte gå på gatorna i Malmö med sin judiska kippa på huvudet utan att utsättas. Föräldrar är rädda när de är ute med sina barn, säger Bejzat Becirov, vd för Islamic Center. En del ungdomar har aldrig träffat någon från ett annat land, medan andra ungdomar inte har några svenska kompisar, fast de alla ­lever i samma stad, beskriver kyrko­herde Ann Aldén.
Tydliga tecken, menar de tre, på bristande demokrati och på motsättningar som kräver ett nytt slags samarbete. De bildade föreningen Agora Malmö.
– Judar och muslimer har konflikter, kristna och muslimer också. Så vi vet att detta är kontroversiellt, säger Frank Kelber, som är ordförande.
Därför har föreningen ett stort symbolvärde, tycker de religiösa ledarna. Ann Aldén är kyrkoherde i Västra Skrävlinge församling, som ligger nära moskén.
– I Sverige är vi vana att religion kan avskiljas från resten av samhället. Men de som kommer nya till Sverige lämnar inte sina religioner hemma. Tillsammans behöver vi mobilisera det som är gott och positivt, säger hon.
Rädsla är ingen bra kraft, ändå är det den som breder ut sig. Motmedlet är kunskap om varandra, att få ansikten på det annorlunda, att det diffusa blir kött och blod. Föreningens första projekt är att göra webb-tv med hjälp av en ungdomsredaktion. Där ska ungdomar själva skildra sina liv, sin stad och sina känslor. I den första som gjorts berättar en kille att han inte vågar berätta ­öppet att han är jude.
Filmerna ska göras med skolor och syftet är att ge lärare och elever något att använda för att prata om attityder och värderingar.
– Vi vill att ungdomar ska mötas, även om de inte ses i verkliga livet, säger Ann Aldén.
Utbildningsdir ektör Matz Nilsson blev kontaktad av föreningen, och var genast med på noterna.
– Det är fantastiskt spännande, vi behöver nya vägar för att skapa samtal med ungdomar om deras värderingar om varandra, säger han.
Men när han bjöd in två av stans gymnasie­skolor blev det kalla handen. Både Pauli och Sankt Petri har sagt nej till att arbeta med Agora Malmö.
– De säger att de har så mycket annat och att de själva är aktiva. Jag blev förvånad, jag hade hoppats på ett ja eftersom förvaltningen står för kostnaderna. Men jag ger inte upp, jag ska ställa frågan till fler, säger Matz Nilsson.
Gå till toppen