Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Bättre liv för burhönsen"

Den första januari i år blev det förbjudet i samtliga 27 EU-länder att hålla höns i oinredda burar. Det är också ett tillfälle att hylla demokratins effektivitet och den moraliska övertygelsens styrka, skriver Peter Singer, professor i etik.

För fyrtio år sedan stod jag tillsammans med några andra studenter i myllret på en gata i Oxford och delade ut broschyrer som protesterade mot att äggproducenterna hade sina värphöns i små och oinredda burar. Inte många av dem som tog emot vår skrift visste att äggen de köpte kom från höns som hölls i burar så trånga att inte ens en ensam höna – burarna innehöll oftast fyra – kunde sträcka ut och flaxa med vingarna. Hönorna kunde varken röra sig fritt eller lägga sina ägg i ett rede.
Många hyllade vår ungdomliga idealism, men förklarade att vi inte hade en chans att påverka en så stor bransch.
De hade fel.
Den första januari 2012 blev det förbjudet – inte bara i Storbritannien utan i samtliga 27 EU-länder – att hålla höns i oinredda burar. Det är fortfarande tillåtet att hålla värphöns i bur, men de måste ha större utrymme och burarna måste ha plats för reden, sittpinne och klonötare.
Härförleden ordnade medlemmar i en brittisk djurrättsorganisation ett nytt hem åt en höna som de döpt till Liberty. Hon var, sades det, en av de sista värphönorna i Storbritannien som levde i den sortens burar vi kämpade emot. När den moderna djurrättsaktivismen tog form under det tidiga 1970-talet var det ingen organisation som var beredd att ta strid för värphönsen.
Föregångaren till alla moderna djurrättsorganisationer, brittiska Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, RSPCA, var inte längre särskilt radikal. Organisationen koncentrerade sig i första hand på enskilda fall av vanvård och brydde sig mindre om alla de djur som dagligen for illa i lantbruk och på laboratorier.
Det krävdes en samlad insats från de nya radikala djurrättsaktivisterna för att väcka RSPCA ur dess slummer och engagera sig mot trånga hönsburar och and­ra former av intensiv djurhållning.
Så småningom lyckades djurrättsaktivisterna även nå ut till en bredare publik. Konsumenterna reagerade genom att börja köpa ägg från frigående höns. Några livsmedelskedjor slutade till och med att sälja ägg från höns som hölls i oinredda burar.
I Storbritannien och några andra europeiska länder har djurskyddsfrågor tagit plats i politiken, vilket ökat trycket på de folkvalda att agera. Den vetenskapliga kommitté som tillsattes i Europeiska unionen för att undersöka olika djurskyddsfrågor rekommenderade ett förbud mot såväl de minimala hönsburarna som mot bruket att hålla grisar och kalvar i trånga utrymmen.
Detta förbud antogs 1999, men för att säkerställa att alla företag i branschen skulle ha tillräckligt med tid till omställning utsträcktes övergångsperioden till den 1 januari 2012.
Det hedrar den brittiska äggindustrin att den accepterade lagstiftningen och utvecklade nya, mindre grymma sätt att hålla höns. Alla länder har inte kommit lika långt och uppskattningsvis 80 miljoner hönor lever fortfarande i förbjudna burar. Men åtminstone 300 miljoner värphöns har fått det betydligt bättre och EU-byråkratin står under starkt tryck – inte minst från de äggproducenter som redan ställt om sin produktion – att genomdriva förbudet överallt.
Med förbudet mot oinredda burar bekräftar Europa sin position som världsledande på djurskydd, en position som också avspeglas i den restriktiva användningen av djurförsök för att testa kosmetika.
Hur kommer det sig att Europa ligger så långt före alla andra länder?
I USA finns inga federala regler för hur äggproducenterna ska ta hand om sina höns. Men när väljarna i delstaten Kalifornien fick ta ställning till saken i en folkomröstning 2008 gav de ett överväldigande stöd åt ett förslag om att alla tamdjur ska ha så mycket plats i sina burar att de kan sträcka på sig och vända sig, utan att slå i väggarna eller i andra djur.
Utfallet antyder att problemet inte ligger i de amerikanska väljarnas attityder, utan snarare på den federala politiska nivån, vilken tillåter kapitalstarka industrier med mycket makt att motarbeta den allmänna opinionens önskningar.
I Kina, som tillsammans med USA har de största besättningarna burhöns, är den organiserade djurrättsrörelsen ännu i sin linda. För miljontals tamdjurs skull önskar jag den all lycka till.
År 2012 har vi tagit ett viktigt steg mot ett bättre djurskydd, vilket också har bidragit till att föra Europa ett steg närmare det civiliserade och mänskliga samhället – ett samhälle som ömmar för alla kännande varelser. Det är också ett tillfälle att hylla demokratins effektivitet och den moraliska övertygelsens styrka.
Antropologen Margaret Mead ska ha sagt:
”Tvivla aldrig på att en liten grupp eftertänksamma och målmedvetna medborgare kan förändra världen. Faktiskt är det bara sådana som har lyckats.”
Den sista meningen är kanske inte alltigenom sann. Men den första är. Att Europas oinredda hönsburar avskaffas är en mindre dramatisk händelse än den arabiska våren, men precis som detta uppror började det med en liten grupp eftertänksamma och målmedvetna människor.
Peter Singer
Copyright: Project Syndicate
Översättning: Per Tedin
Gå till toppen