Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Hipstern i blickfånget

Den urbana trendnissen och coolhetskonsumenten – hipstern – har på senare blivit populärkulturellt allmängods. Men också driftkucku – till exempel i Sverigeaktuella tv-serien ”Portlandia”. Vi träffade ­seriens skapare, Fred Armisen.

STOCKHOLM. Han är lätt jetlaggad, men pigg och väldigt nöjd över att befinna sig på nordliga breddgrader. Fred Armisen är i Sverige för att prata om sitt sketchprogram ”Portlandia”, som han skapat och medverkar i tillsammans med Carrie Brownstein, rockmusiker med ett förflutet i inflytelserika riot grrrl-bandet Sleater-Kinney.
Att Brownsteins och Armisens humoristiska kortfilmer, som de började göra under namnet Thunderant mest för att roa sig själva under turné- och sändningsuppehåll för några år sedan, ledde till en tv-serie tycks också vara resultatet av en serie lyckliga omständigheter.
– Vi har varit vänner länge, och ville göra något kreativt ihop. Men att starta ett band var uttjatat, vi ville göra något annat. Att filma små sketcher kändes mer udda, och därmed roligare. Vi lade upp dem på vår hemsida och sedan ledde det ena till det andra.
Armisen är id ag mest känd för sin medverkan i tv-underhållningen SNL, ”Saturday Night Live”, en amerikansk humorinstitution på NBC där han är inne på sin tionde säsong som fast ensemblemedlem.
– Men det känns inte som tio år! Varje vecka är en utmaning, det är ett program i ständig förändring. Jag inser att jag inte kan vara kvar där hur länge som helst, men jag är närmast oförmögen att planera mitt liv ändå, så det är inget jag tänker på, säger komikern.
”Portlandia”utspelar sig i Portland, Oregon, en stad som de senaste åren fått en image i USA som ett centrum för allsköns alternativa kulturer och progressivt leverne.
På gott och ont, såklart – huruvida man uppfattar staden som en tillflyktsort för den moderna, medvetna människan, eller som en outhärdligt självgod hipsterkoloni, ligger i betraktarens öga.
De t är denna ambivalen ta inställning till staden som Brownstein och Armisen använder som bas för sina satiriska sketcher. Armisen vidhåller dock att deras kärlek för staden dominerar över cynismen. Brownstein bor sedan länge i Portland, och varje sommar när SNL har uppehåll åker Armisen dit från New York och hälsar på.
Men det är något med ”Portlandia”som gör att den geografiska hemvisten spelar mindre roll än man först kan tro. Förutom att sketcherna i sig är roliga så fångar duons iakttagelser något som går bortom Portlands stadsgränser och blir till komiskt allmängods.
Sket cher om ängsliga hipsters, urspårad återvinning och en borgmästare som ”kommer ut” som basist i ett reggaeband kan många skratta till oavsett om de bor i Portland eller Malmö.
Att baksidan med många samtidsmarkörer skulle innebära att ”Portlandia” snabbt känns daterat är enligt Armisen inget som går att planera för.
– Vi kan inte hänga upp oss på att vara tidlösa eller inte ha med populärkulturella referenser som är inaktuella om två år. Jag kan fortfarande titta på gamla SNL-avsnitt från sjuttiotalet där man pratar om politiker som jag aldrig hört talas om – men det är fortfarande roligt!
Hade ni föreställt er at t programmet skulle kunna funka även uta nför USA?
– Vi hade ingen aning om hur Portlandiaskulle tas emot, vare sig i USA eller utomlands. Vi blev överlyckliga när vårt pilotavsnitt ledde till en serie. Att jag sitter här i Sverige och pratar om programmet känns helt overkligt.
V ad säger folk i Port land om Portlandia?
– Alla är otroligt positiva, de vet att vi inte gör narr av dem. Folk låter oss bo hos dem, spela in hos dem. Vi har fått ett fantastiskt bemötande. Det är ganska överväldigande.
Vem? Fred Armisen, 45, amerikansk komiker, musiker och skådespelare. Medarbetare i klassiska humorshowen ”Saturday Night Live” sedan 2002.
Aktuell: Andra säsongen av ”Portlandia” hade premiär onsdagen den 8 februari, på kabelkanalen TNT7 kl 20. Därefter kan det även ses på SVT Play. Säsongen pågår i tio veckor.
Gå till toppen