Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bröderna gripna för mord igen

I torsdags greps återigen de två bröder som tidigare suttit häktade för mordet på en 19-åring på Lönngatan den 21 augusti.

Den 21 augusti mördades en 19-åring här på Lönngatan.Bild: Arkiv: Thomas Löfqvist
Två andra män har också anhållits – enligt vad Sydsvenskan erfar är det två släktingar till bröderna. Även de misstänks för att ha medverkat direkt i mordet.
De fyra, som är mellan 30 och 21 år gamla, kommer att begäras häktade under helgen, enligt polisen.
De två bröderna satt en tid häktade, efter att polisen hittat DNA från en av dem vid brottsplatsen, vilket Sydsvenskan tidigare avslöjat.
Bröderna släpptes ur häkte den 8 december. Spaningsledare Bo Lundqvist uppger att polisen sedan dess har fått mer information som stärkt misstankarna mot bröderna och även gjort de två släktingarna misstänkta, enligt polisen.
– Vi har hela tiden vetat hur vi har tänkt arbeta vidare för att komma framåt, säger Bo Lundqvist, polisens spaningsledare.
Vid tillslaget i torsdags var flera av de gripna misstänkt narkotikapåverkade. Även ett skjutvapen hittades.
– Det är för tidigt att säga om det är det som använts på Lönngatan, det är upp till SKL [Statens kriminaltekniska laboratorium] att ta ställning till.
Spaningsledare Bo Lundqvist vill inte kommentera tekniska bevis, men uppger att polisen kommit långt i mordutredningen.
– Vi har en uppfattning om vad som hänt, och varför det händer. Vi har uppgifter från de personer som offret är tillsammans med, och vi har en hel del vittnesuppgifter från personer som gör iakttagelser före, under och efter brottet.
De fyra männen ingår i det nätverk som brukar kallas K-falangen. I mitten av 00-talet åkte de fyra fast i en stor narkotikahärva där framförallt cannabis såldes till unga Malmöbor.
Sedan dess har männen då och då hamnat i polisens fokus. Senast några månader före mordet på Lönngatan, då den äldste brodern utsattes för två attacker, och då även andra skottlossningar kunde kopplas till männen eller deras nätverk.

Mordmisstänkt själv utsatt för mordförsök

5 januari 2011. Fyra eller fem skott skjuts på Holma, där 30-åringen, den äldre av de nu mordmisstänkta bröderna, bor.
Efter skottlossningen i januari uppger han för polisen att han tror att skotten är ämnade för honom.
Ingen gripen.
13 februari 2011. 30-åringen beskjuts när han kör på Inre ringvägen. Gärningsmännen har kört upp intill och en man med automatvapen skjuter i farten.
30-åringen träffas i armen och i bålen – men bär skottsäker väst.
Ingen gripen.
20 mars 2011. En 18-åring och en medel­ålders man beskjuts i sin bil när de stannat till i korsningen John Ericssons väg och Bellevuevägen.
En timme efter skottlossningen grips den 21-åring som nu har gripits för mordet på Lönngatan.

Fakta Morden i Malmö

Malmö. Tre tidigare uppgörelser kan kopplas till det misstänkta mordkommandot från Lönngatan.

Två gånger har de mordmisstänkta själva utsatts för beskjutning, enligt Sydsvenskans kartläggning.

Mordet på 19-åringen kan bli det första av de omtalade morden i Malmö som polisen löser.

Gå till toppen