Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Morden i Malmö

Tullen hittar få vapen

Tullen fångar upp väldigt få av de vapen som kriminella smugglar in över gränsen till Sverige.

Förra året beslagtog polisen i Malmö 111 illegala skjutvapen. Det är betydligt fler än vad tullen i hela Sverige tog: 38 stycken. Den huvudsakliga smuggelvägen verkar gå genom Skåne, här hittade tullen 19 vapen på väg in i Sverige. Men Michael Nelander, brottsbekämpningschef vid tullen i Malmö, tror inte att Öresundsbron är den viktigaste vägen för vapen in i Sverige.
– Det är inte så att det väller in vapen via Öresundsbron. Det finns ju andra flöden som visar på betydligt fler tillslag, men det glöms bort i debatten.
Andra smuggelkanaler är bland annat tåg, färja och post. Ofta skickas vapnet till en så kallad "målvakt", en person som är skyldig vapenhandlarna pengar. På så sätt är det svårt att spåra den faktiska mottagaren.
De senaste månadernas dödsskjutningar i Malmö har lett till en het debatt angående Sveriges vapenlagar. Tusentals Malmöbor har demonstrerat mot våldet och många debattörer har krävt strängare straff för vapenbrott.
Varken polisen eller tullen har någon uppfattning om hur många illegala vapen som egentligen cirkulerar i Malmö. Däremot är de överens om att majoriteten av skjutvapnen är pistoler insmugglade från Balkan. Några av de populäraste märkena är österrikiska Glock, ryska Tokarev och italienska Beretta. Förutom pistoler händer det ibland att tull och polis kommer över revolvrar, k-pistar och automatkarbiner. Dessutom gör polisen vissa udda fynd.
– Vi har bland annat fått in en replika på en revolver från 1800-talet som man stoppar med svartkrut, säger Stefan Fredriksson, tullinspektör.
Det är regeringen och riksdagen som bestämmer vad tullen ska rikta in sig på i sitt arbete. Och i tullens verksamhetsplan står det att narkotika är prio ett. Tullverkets egna siffror visar att de tar betydligt mer knark än insmugglade vapen. Men enligt tullen beror det också på att vapensmuggling inte är lika vanligt som narkotikasmuggling.
– Men det är inte så att vi ena dagen bestämmer oss för att bara leta efter amfetamin eller cannabis. Vi undersöker allt som verkar misstänkt, poängterar Lars Bäckström, chef för tullens gränsskyddsavdelning i Malmö.
Mattias Sigfridsson är polisens insatschef i Malmö. Han tror att polisen tar fler vapen än tullen eftersom de har mer erfarenhet av vapentillslag.
– Det står i vår handlingsplan att vi ska jobba mot vapen. Tullen har ett starkt fokus på narkotika och är väldigt duktiga på just det. De tar ju betydligt mer narkotika än vad vi gör.
Ofta är det betydligt enklare för att tullen, än för polisen, att undersöka om en person har vapen med sig, till exempel i bilen. När polisen gör ett tillslag måste de ha en skälig misstanke om brott, medan det för tullen räcker med ett avvikande beteende. Nervöst uppträdande och bilkörning vid en viss tidpunkt på en viss plats är beteenden som kan fånga tullens uppmärksamhet.
– Många tror att det är som "Gränsbevakarna Australien", att vi lämnar över direkt till polisen, men så är det inte. I gränsområdena har vi till och med bättre befogenheter än polisen. Vi behöver inte ens ha en brottsmisstanke, det räcker med en aning, säger Michael Nelander.
För att bli bättre på att fånga in illegala vapen i Sverige har regeringen gett Rikspolisstyrelsen och Tullverket i uppdrag att tillsammans kartlägga införselns omfattning och hur vapensmugglarna går till väga. Informationsutbyte, gemensamma operativa insatser och effektivare kontrollverksamhet är några av metoderna för att komma till botten med problemet. Den 30:e september ska uppdraget redovisas. En annan, mer beprövad metod för att ta fast vapensmugglare är att använda vapenhundar. I dagsläget hat Skåne inga vapenhundar, men vid halvårsskiftet får tullen förstärkning med tre specialtränade hundar.
– De kommer att vara så kallade kombinationshundar, vilket betyder att det kan ta både vapen och narkotika, säger Stefan Fredriksson.

Fakta: Beslagtagna vapen av tullen

Tull:
Skjutvapen (Sverige):
2011: 38 st
2010: 29 st
2009: 34 st
2008: 53 st
2007: 60 st
2006: 14 st
2005: 21 st
Skjutvapen (Malmö/Helsingborg/Blekinge/Ystad):
2011: 11/7/1/1= 20
2010: 14/0/1/0= 15
2009: 17/0/0/0= 17
Skandinavien 2011:
Dansk tull: 7 skjutvapen
Norsk tull: 22 skjutvapen
Svensk tull: 38 skjutvapen

Fakta: Beslagtagma vapen av polisen

Skjutvapen (Malmö 2010/2011/2012 (tom 29/1)):

Januari: 14/10/10

Februari: 6/7

Mars: 12/5

April: 13/1

Maj: 6/2

Juni: 13/3

Juli: 6/4

Augusti: 10/21

September: 21/9

Oktober: 15/15

November: 8/12

December: 11/12

Totalt: 125/111

Gå till toppen