Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

”Världspremiär för kemispinning”

”Jag tror det här är världspremiär för kemispinning” sa professorn Ulf Ellervik på Gerdahallen.

Lördagens spinningpass på Gerdahallen var ovanligt. Som vanligt var det instruktören och livsmedelskemisten Eva Terbrant som ledde passet, men vid sin sida hade hon också Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid LTH.
– Jag tror det här är världspremiär för kemispinning. Vi vill skapa möten mellan kemin och verkligheten. Kemi är abstrakt för många men här kan man förstå mer om kroppen och träning, säger Ulf Ellervik.
Salen rymmer 93 cyklar men fler än så ville delta. Gerdahallens verksamhetschef Stefan Emanuelsson säger att det kanske blir en fortsättning.
Deltagarna strömmar in i salen med vattenflaska och handduk. En efter en sätter de sig till rätta på sadlarna och börjar trampa. Redan det beslutet är kemi på molekylnivå med nervsignaler.
– Jag vill att ni försöker jobba även under föreläsningen, säger Eva Terbrant.
Hennes cykel står på en liten scen och alla andra cyklar är riktade ditåt.
Ulf Ellervik kommer in mellan intervallerna och visar molekyler på projektorbilder.
– Nu försöker vi få upp blodet till hjärnan igen, säger han.
Deltagarna torkar svetten ur ansiktet och tittar upp. Nu blir det några minuters grundläggande kemi innan Eva Terbrant åter igen skruvar upp volymen på stereon och motståndet på cykeln.
– Det är en mycket bra idé. Det skulle vara spännande om det blev en litteraturprofessor nästa gång, säger Jenny Poppen mellan tramptagen.
Precis som många andra deltagare uppskattade hon pauserna lika mycket som lärdomen.
– Jag försöker lyssna men det är tveksamt om jag lär mig något, säger Jenny Poppen.
– Vi kör om 25 sekunder så gör benen beredda att arbeta, uppmanar Eva Terbrant.
Som final på det en och halv timme långa passet väntar mjölksyran.
– Testa och se om ni kan få det att svida lite i benen.

Fakta

Svett består av natriumklorid, bikarbonat, urinämnen, ammoniak och mjölksyra. Svett luktar inte illa av sig själv, utan först när bakterier kommer till.
Vad är adrenalin?
Adrenalin tillsätts när vi inte får luft så det räcker. Pulsen och andningen ökar och glukos frigörs. Adrenalin kickstartar kroppen.
Hur bildas mjölksyra?
Kroppens nödsystem när vi inte får tillräckligt med luft. Då börjar kroppen bryta ner socker till mjölksyra.
Gå till toppen