Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Formstarkt HK Malmö bör gå till slutspel

Vilket rafflande race det blir runt slutspelsstrecket under våren.
När åtta omgångar återstår av elitserien finns fyra lag inom en poängs marginal.
Drott, 26 och 25-poängarna Lugi, IFK Skövde och HK Malmö gör upp om tre platser.
IFK Kristianstad, 28 poäng kan också bli indraget i kampen, men bör hamna bland de åtta främsta i kraft av sin styrka på hemmaplan. Redbergslid, 20 är nog avsågat.
I bästa fall får Skåne hela fyra lag till slutspelet!
***
Av SM-konkurrenterna har HK Malmö den bästa formen.
Mot Ystads IF tog laget sin tredje raka seger efter EM-uppehållet, 27-24. Och den fjärde fullpoängaren i rad, inräknat vinsten mot RIK före nyår.
Kan Malmö mobilisera samma härliga vilja som i de senaste matcherna bör det gå vägen.
Fast det gäller förstås att ladda om batterierna till fredag. Aranäs i Kungsbacka har alltid varit ett ”spöke” och det duger inte att floppa mot seriens bottenlag.
***
Hemmalaget avgjorde söndagsmötet i Baltiska Hallen under en 10-minutersperiod i andra halvlek.
Danske Stephen Nielsen spikade igen mellan stolparna, hittade Rasmus Skram med perfekta utkast och på kontringar drygade landsmannen ut ledningen till fem bollar.
16-16 blev 23-18, Ystads IF var knäckt.
En tredje dansk, irrationelle Matias Pape Granvig, tillhörde också förgrundsfigurerna. Den vänsterhänte högernian har en avig spelstil och var duktig på att vända skotten när Ystadsmålvakten Leo Larsson gått i andra hörnet.
Jag ska heller inte glömma Mirsad Pecikoza, 100-procentig i avsluten framåt och rese i det mittförsvar som plockade ner linjekollegan Martin Bager i YIF.
***
Malmötränaren Jan ”Proppen” Karlsson förfogar över en jämn spelartrupp och det är viktigare än att behöva lita på enstaka stjärnor.
Andra tog över när storskytten Mattias Thynell inte hade sin bästa afton.
Två bra målvakter känns som främsta trumfkortet i slutspelskampen. Det kvittar om Stephen Nielsen eller Oscar Jensen får förtroendet. Någon är oftast på topp – Oscar Jensen stängde igen mot sina gamla klubbkamrater i Lugi förra söndagen.
Inget annat lag har samma starka dubbelbesättning mellan stolparna.
Bredd finns också på linjen, där Mirsad Pecikoza och Sebastian Geissler turas om.
Och efter en tung höst verkar det som om både Richard Eriksson och Fredrik Lindahl varvat upp.
***
Hos Ystads IF märktes frånvaron av knäskadade Pierre Hammarstrand. Ersättaren, lille Gustav Thulin, sprang som en vessla i kontringarna före paus, tappade sen skärpan i andra halvlek.
Mats Engblom gick runt på mer folk än vanligt. Ändå fick Jim Gottfridsson, Palle Hansen och Sebastian Seifert dra det tyngsta lasset. Omgivningen var inte på hugget.
***
I aktuella tabelläget som tvåa är det lätt att bli bekväm. Seriesegern, två poäng upp till Guif, ger inget mer än äran, eftersom SM-finalen är en enda match.
Till trean Sävehof är marginalen betryggande fyra poäng. Med tanke på hägrande slutspel i Champions League till våren lär Partillegänget ha mer fokus på Europa än placeringar i elitserien.
För Ystads IF gäller det bara att slå vakt om andraplatsen. Den ska inte behöva missas och ger fördelen av hemmaplan om SM-semifinalens bäst av fem matcher går till en avgörande drabbning.
På söndag tror jag sydskåningarna kommer vara betydligt mer på hugget. IFK Kristianstad är i alla fall det mest kittlande Skånederbyt – och det gäller i båda gamla militärstäderna.
Gå till toppen