Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åldern har för- och nackdelar

2 Varje vecka får den väntade sonen ett nytt namn. På post-itlappar som ligger på köksbordet samlar …

Edith Sanchez Svensson, 38 år, har alltid velat ha barn, men har inte haft bråttom.Foto: Emma Larsson
– Det ska vara ett namn som funkar internationellt, säger Edith Sanchez Svensson.
Det är parets föräldrar och syskon som är med i namnleken. Syftet är, förutom att det är kul, att alla ska få vara delaktiga. Barnets ankomst är en stor händelse i familjen.
– Det är viktigt att alla får njuta och engagera sig.
Både Edith Sanchez Svensson och hennes make är 38 år gamla. Tanken att få barn har funnits med länge, men av olika anledningar har paret valt att vänta. Till en början för att bli klara med sina utbildningar och sedan ville de satsa ett tag på sina karriärer. Under några år bodde de i London.
– När vi gifte oss ville vi njuta av äktenskapet bara vi själva ett tag och ha gott om tid att växa in i vår vuxenrelation. Jag har alltid velat ha barn, men aldrig sett det som en förutsättning för att vara lycklig, säger Edith Sanchez Svensson, som är portfolio manager på sitt jobb på Sony Ericsson i Lund.
Att vara 38 år och förstföderska har både för- och nackdelar, tycker hon. Fördelarna är det stabila omkring dem; jobben, hemmet, tryggheten i relationen. En nackdel som Edith Sanchez Svensson ser är att hon kommer att vara nära pensionsåldern när sonen är 20, och ännu äldre om det blir fler barn.
Det är inte första gången som paret väntar barn. För fem år sedan, under en jobbresa i Chicago, upptäckte Edith Sanchez Svensson att hon var gravid, en graviditet som slutade i utomkvedshavandeskap. Händelsen fick Edith Sanchez Svensson och hennes man att förstå hur gärna de vill få barn. Året därpå drabbades hon av bröstcancer och fick cellgifter, en tid som sammanföll med flytten till villan på Limhamn.
– Jag är mycket intresserad av design så när jag fick cellgifter höll jag mig sysselsatt med att inreda vårt hem, säger hon.
Två år senare blev hon gravid igen.
– Ibland kan jag fundera över vad som händer med min son och min man ifall jag inte tar mig igenom förlossningen, och de blir ensamma. Så hade jag nog inte tänkt om jag inte haft cancer.
I april kommer sonen. Barnvagn och andra barnsaker är redan införskaffade, mestadels av de andra familjemedlemmarna och mycket har de fått från vänner. Under granen i julas låg klappar till barnet, med den veckans prövonamn.
– Under julveckan hette han Sankta Klas, den här veckan kallar vi honom för Anthony. Vi bestämmer oss när han kommer.
Gå till toppen