Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kunskap på gott och ont

Kronprinsessan Victoria är 34 år, prins Daniel är 38. Den genomsnittliga åldern på förstföderskor är 29 år. Vi har träffat några som också ska få barn för första gången, för att prata om varför det blir just nu.

Maria Hommel, 28 år, tar hand om svårt sjuka nyfödda barn i sitt arbete som barnsjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på neonatalkliniken i Lund. Foto: Emma Larsson
Efter fyra års arbete med sjuka barn och specialistutbildning i barnsjukvård måste Maria Hommel ­ibland mota bort den värsta oron. Hon ska snart få sitt första barn.
– Min bild av nyfödda är ju konstig eftersom jag alltid är med där något har gått fel, säger hon.
Maria Hommel jobbar som barnsjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på neonatalkliniken i Lund. Dit kommer nyfödda barn, som är i behov av särskild sjukvård av olika anledningar. Att veta så mycket om vad som kan gå snett leder ibland till mer oro, och ibland till mindre.
– Det kan ju skrämma vilken förälder som helst om deras barn fått gulsot och behöver komma till oss för att sola, men det oroar inte mig så mycket, för jag vet att sådant brukar gå bra.
Däremot var oron stor i början. Maria Hommels man Fredrik Hommel Bondesson var så glad att han direkt ville dela glädjen med släkt och vänner. Hon ville vänta med att berätta, med tanke på risken för missfall. Men det blev ganska snabbt besvärligt på jobbet. Flera moment i arbetet är sådana att gravida ska undvika att utföra dem, röntgen till exempel och medicinering med vissa preparat. Efter att ha kommit undan några gånger med att skylla på toalettbesök berättade hon till slut. Och inför en helgresa med släkten blev det tvunget eftersom det var ett tillfälle när Maria Hommel vanligen hade druckit vin, vilket hon nu skulle låta bli. Hon visste att resesällskapet skulle fråga om det.
Maria Hommel är 28 år gammal, hennes man är 32 vilket är ganska nära genomsnittåldern för de svenska förstagångsföräldrarna. Att ha utbildningen klar och ett bra jobb var en självklarhet för henne innan det kunde bli tal om barn. Där gick hon och hennes Fredrik lite i otakt.
– Han var klar med sin utbildning och hade startat eget redan när han var 20 år, så han har velat ha barn längre än jag.
Det avgörande för beslutet när det var dags, var ändå ett prinsessbröllop.
– Det känns ju lite gammaldags, men jag har alltid drömt om ett sagobröllop i vitt som firas i champagne och det ville jag uppleva innan första barnet skulle komma. Vi gifte oss på våren 2010 och det blev precis som vi önskade det, säger hon.
Samma år på hösten gick Maria Hommel sin specialistutbildning i barnsjukvård. Hennes mamma avrådde henne att jobba på neonatal med motiveringen att det kanske skulle få henne att inte våga skaffa egna barn. Och visst är hon påverkad av det hon upplever på jobbet. När slutet på graviditeten nu närmar sig är oron stor bland annat för att hon ska gå över tiden.
– Då kan det hända att barnet får syrebrist och det känner jag rädsla för. Fredrik säger ­ibland att jag har katastroftankar. Men jag har också nära till alla specialister och när jag är orolig pratar jag med mina kollegor, säger hon.
Gå till toppen