Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Nytt projekt skapar nya chanser

Arbetsmarknadsprojektet Comung har hittills hjälpt sextio ungdomar till jobb eller utbildning. – Det känns som att födas på nytt. Framtidstron stärks, säger Napolonia Flamros, 24 år.

LUND. Hon beskriver sin tidigare skolgång som en katastrof.
– Jag kommer från en romsk familj där vi som var flickor inte fick gå i högstadiet eftersom vi inte skulle få träffa pojkar. Det var mycket sådant då.
Nu läser Napolonia Flamros in årskurserna sex till nio. När det är klart stundar gymnasiestudier på komvux.
– Mitt mål är att bli socionom för att få jobba med ungdomar som har det svårt. Eftersom jag har två små barn och ett tredje är på väg kommer det att ta tid, men jag har bestämt mig för att lyckas. Utan det stöd jag fått här på Comung hade det inte fungerat. Jag har verkligen fått chansen att börja om, säger hon.
Det var i höstas som Napolonia Flamros via en socialsekreterare kom i kontakt med Comung på Bytaregatan i centrala Lund. I en före detta affärslokal som delvis byggts om och numera påminner om en fritidsgård, har det skapats en mötesplats för arbetslösa ungdomar.
Studie- och yrkesvägledare, fritidsledare och arbetsförmedlare – alla har de samlats under ett tak för att ge ungdomar vägledning och coachning.
– Mitt mål är att läsa till fritidsledare på Eslövs folkhögskola och sedan utbilda mig till ett arbete inom kriminalvården, säger Johan Persson. Just nu läser jag upp gymnasiebetygen. Om tre-fyra år kan jag vara fritidsledare, det är den tid det tar för att jag ska kunna skapa något för framtiden.
Ungdomsprojektet på Bytaregatan har gett honom dagliga rutiner – sömn på nätterna och plugg på dagarna. Utan rutiner finns det en risk att man hamnar i fel umgänge, menar Johan Persson.
– Om man som ung kille eller tjej inte leds in på rätt väg, som här, kan man hamna i ungdomsgäng där lättförtjänta småpengar anses som viktigare än allt annat. Men även om man får hjälp på Comung serveras inte framtiden på ett silverfat, man får jobba för att komma någon vart, säger han.
Jessika Karreskog är projektledare och berättar att 215 arbetslösa ungdomar hittills skrivit in sig och fått kontaktpersoner. Tillsammans med dem lägger ungdomarna upp en plan för framtiden.
– Vi tar reda på vilken kompetens och värderingar den sökande har i förhållande till arbetslivet. Tillsammans med killarna och tjejerna undersöker vi arbetsmarknaden, vilka framtidsutsikterna är, vi skapar ett cv och ett personligt brev och vi gör upp ett mål, säger Jessika Karreskog.
– Efter det söker vissa jobb utifrån planen, vissa börjar på en praktikplats och andra söker sig till utbildningar. Men vi ger dem inte jobb, istället bygger hela verksamheten på att den ska stötta ungdomarna i deras sökande efter rätt väg, säger hon.
Comung är ett treårigt försöksprojekt, som bland annat finansieras av Europeiska socialfonden.
Comung har öppet vardagar mellan klockan 13 och 16.
215 ungdomar har hittills skrivit in sig.
Gå till toppen