Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Bland det värsta barn kan vara med om”

1 Vad händer med barn som ser pappa döda mamm a? – Det är bland det absolut värsta barn kan vara med…

Åsa Landberg.
Vad händer med barn som ser pappa döda mamma?
– Det är bland det absolut värsta barn kan vara med om. Det slår sönder hela deras tillvaro och trygghet. Men barn kan leva vidare med det och ändå få en bra uppväxt. Många drabbas av posttraumatisk stress. Minnena kan bli för svåra och vissa kan få mardrömmar, ätstörningar, ha svårt att separera från den man trygg med. Alla tillvarons pusselbitar påverkas.
Hur förklarar man för barnen varför pappa dödade mamma?
– Den vuxna som talar med barnen måste skaffa sig en bild av händelsen och försöka förklara att den föräldern till exempel har varit sjuk eller mycket arg. Det är viktigt att man är ärlig med barn. Småbarn behöver inte veta allt, men man ska inte ljuga för dem. När de blir större kan de få veta mer detaljer. De kommer antagligen att behöva prata om det hela livet.
Vilken hjälp behöver de här barnen?
– Det viktiga är att de kan komma någonstans där det är tryggt, där det finns människor som bryr sig om dem och skyddar dem. Det är också viktigt att inte tysta ner det. Man måste prata och låta barnen prata själva, men inte tvinga dem om de inte vill. När någonting otäckt händer kan minnena bli för svåra, oavsett om man är barn eller vuxen. För att slippa jagas av minnena är det väldigt viktigt att barnen kan prata om vad som har hänt. Att försöka låtsas som ingenting kan leda till att barnen får olika symptom.
Hur blir de här barnen som vuxna?
– Det är en ökad risk för psykisk och fysisk ohälsa, men man ska komma ihåg att det bara är en risk. Man kan aldrig säga hur vuxenlivet blir. Det allra vanligaste är att utmaningarna blir större. Det som redan är krångligt för många, att skaffa sin första partner, att få barn, blir ännu jobbigare. Men det är inte omöjligt. Det kan vara bra att låta barnen träffa föräldern efteråt. Så att de sista minnena inte blir det otäcka, utan att de får en bild av någon som är lugn och inte skrämmande. Det finns också exempel på barn som har återuppbyggt kontakten med föräldern som mördat.
Gå till toppen