Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Han hoppas på OS i London

Ara Abrahamian har bestämt sig. Det blir en ny satsning mot OS i London i sommar.

Bild: Foto: Scanpix
Egentligen slocknade aldrig drömmen om OS-guld när Abrahamian lade OS-bronspengen på mattan i Peking, gick därifrån och blev diskvalificerad. För han vill inte att domare ska bestämma över hans förluster och idrottsavslut.
– Jag började fundera på en satsning i början av förra året. Men precis när jag skulle sätta igång skedde bilolyckan i Moskva, då jag bröt foten. Men det gjorde faktiskt att drömmen blev ännu starkare. Ingen bilolycka skulle sätta stopp för mig, säger han.
I oktober, två operationer senare och med skruvar som höll ihop foten, startade planeringen för comebacken. Och sedan i november har 84-kilosbrottaren tränat hårt för att se om kroppen skulle hålla och huvudet ha tillräckligt med motivation för att göra en satsning med blott några månader till OS-kvalet och ett halvår till spelen i London.
Det avgörande beslutet tog han efter ett läger tillsammans med de amerikanska brottarna i januari.
– Det känns nästan som om jag är mer motiverad nu än till OS i Peking.
Den fysiska grunden har redan lagts. Nu läggs mer fokus på tekniken fram till OS-kvalet i april. Planen är att Abrahamian ska gå i det första OS-kvalet i Sofia, Bulgarien, 20–22 april.
Trygg stil gör det möjligt
Det som talar för att Abrahamian ska lyckas ta sig till London är, enligt den assisterande förbundskaptenen Mohammad Babulfath, hans brottningsstil.
– Han är så trygg i sin stil och har inte gjort några stora förändringar de senaste 15 åren. Det är därför det inte är orealistiskt att vara borta i 3,5 år och direkt vara ett stort hopp inför OS, säger Babulfath.
Brottningens nya regler, som gör att det blivit lättare att ta poäng i stående, talar också till Abrahamians fördel.
– Reglerna passar mig tio gånger bättre än de gamla. Mitt största vapen har varit att jag är stark i överkroppen och min kondition. I OS i Peking var det nästan omöjligt att ta poäng i stående.
Annars är det den mentala styrkan som talar för att OS-satsningen ska lyckas.
– Huvudet är Aras främsta styrka, menar Babulfath.
Efterspelet till OS i Peking, då han dömdes till avstängning och böter vilket senare lyftes, förde något gott med sig. Internationella olympiska kommittén tvingade Internationella brottningsförbundet (Fila) att införa möjligheten till att lämna in protester under matcherna. Därför välkomnas Abrahamian tillbaka i brottningen.
– I de två tävlingar som jag gjort har det till och med kommit fram Fila-representanter och sagt att det var kul att jag gör en satsning, säger Abrahamian.
Nu finns det bara en sak som kan stoppa Abrahamian:
– En allvarlig skada. Så nu är det viktigare att vila än att träna.

FAKTA/Ara Abrahamian

Född: den 27 juli 1975 i Leninagan, Armenien.
Längd: 176 cm.
Vikt: 84 kg.
Bor: Stockholm.
Klubb: Spårvägens BK.
Gren: Brottning, 84 kg, grekisk-romersk stil.
Främsta meriter: VM-guld 2001 och 2001, OS-silver 2004, VM-silver 2003, EM-silver 2001 och 2002, EM-brons 2008. OS-brons 2008, men diskvalificerad. (TT)
Gå till toppen