Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Plats till morötter men inte till skor

Var ska jag ställa mina skor?
Den frågan är den enda som oroar Madeleine Forsberg.

Det var drömmen om den egna lilla stugan som fick Madeleine Forsberg, 21 år, att anmäla sig som hyresgäst i den lilla ettan på Kämnärsvägen. Juryn gillade hennes motivering och utsåg henne som vinnare av ett hyreskontrakt.
– Hon kan se storheten i det lilla och har smak för utmaningar, heter det i juryns motivering.
Madeleine Forsberg säger att hon blev kär i det lilla huset.
– Vem har inte drömt om att bo i en egen liten stuga? Nu får jag det och detta blir mitt första egna boende. Men jag har bott i tält och husvagn och den lilla ytan skrämmer inte.
För att få lite mer golv­yta har sängen placerats upp vid taket. Svårt att bädda kanske men det gör ingenting för husets första hyresgäst.
– Måste man bädda? Det syns inte där uppe att det är obäddat. Till det lilla huset hör en uteplats som är större än bostaden. En liten jordplätt att odla hör till.
– Morötter verkar enkelt att odla så det blir det nog, säger Madeleine Forsberg.
2 500 kronor får hon betala i månaden för bostaden med toalett, dusch och en liten köksdel. Förvaringsutrymmen är det inte gott om. Men i hyran ingår ett fågelbo på taket.
– Jag gillar utmaningar så det ska bli kul att bo här. Att inte samla på sig en massa saker är ju också en utmaning.
Det lilla huset är ett experiment för AF Bostäder, som vill bygga fler små och därmed lite billigare studentrum.
Just detta hus ritades av framlidne Lundaarkitekten Krister Wiberg till en utställning. Hans utmaning var rita den minsta möjliga fullt utrustade bostaden.
Kan bli 22 små bostäder efter sommaren
AF Bostäder vill vid Kämnärsvägen få bygga små studentbostäder, ettor på 10–12 kvm, tvåor på 20– 25 kvm och treor på 30–35 kvm. Boverket har sagt nej eftersom kravet på tillgänglighet inte uppfylls. Ärendet är överklagat till mark- och miljödomstolen. Blir det ja börjar AF Bostäder efter sommaren att bygga 22 små bostäder, som ska utvärderas. Totalt kan det bli 60–100 bostäder.
Vanliga studentrum är 25 kvm och nya sådana kostar 50 000 kronor om året. Målet är att få ner studenthyran till cirka 30 000 kronor.
Gå till toppen