Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

"Felaktigheter brukar rättas till"

Det som står på sajten Flashback behöver inte vara sant. Och sajtens moderatorer kan inte ta ansvar för sanningshalten i olika inlägg. Det säger Jan Böhme, professor i molekylärbiologi, men också en av Flashbacks moderatorer.

Vad har ni för regler om falsk ryktesspridning?
– Att sprida påhittade uppgifter eller att avsiktligen sprida påhittad information med uppsåt att vilseleda är förbjudet. Det är en känslig regel, och normalt diskuteras det med andra moderatorer när den tillämpas, men som med alla regelsystem utvecklas en viss praxis, säger Jan Böhme.
Vilken praxis då?
– Vi följer lagen om elektroniska anslagstavlor, som till exempel gör hets mot folkgrupp till forumets ansvar. Man ska också komma ihåg att Flashback inte skriver något, det är den enskilde som skriver. Det stora problemet med en maximal yttrandefrihet, som på Flashback, är inte när någon blir falskt utpekad för till exempel ett mord. Det stora problemet är om en riktig gärningsman blir utpekad.
Hur menar du?
– Om ett utpekande är falskt så kommer det fram förr eller senare i tråden. Är det riktigt så kan ingen invända mot detta.
Vad vill du säga till familjen som drabbats?
– Att det som skedde är olyckligt, men felaktigheter brukar rättas till på tråden. Det är lätt att överskatta skadan, men visst har maximal yttrandefrihet också nackdelar. Men den skada som den enskilde kan åsamkas måste vägas mot att vi kan diskutera saker som eljest inte skulle kunna diskuteras.
Gå till toppen