Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Hövding återkallar cykelhjälmar

Prisade Malmöföretaget Hövding återkallar
alla hjälmar på grund av ett konstruktionsfel.

Hjälmarna, som egentligen består av en krage i tyg som blåses upp som en airbag runt huvudet vid kollision, kan ha problem med blixtlåset.
Hövding har i veckan via mejl kontaktat alla kunder i sin databas och bett dem skicka tillbaka produkten sedan ett fall rapporterats där dragkedjan gått upp vid en olycka. Företaget har nu konstaterat att det handlar om ett konstruktionsfel. Ingen ska dock ha skadats vid olyckan.
– Alla som skickar in sin Hövding till oss kommer att få en ny. Det känns väldigt tråkigt att folk måste cykla i trafiken utan den i några veckor, men tur i oturen att det inte är någon vidare cykelsäsong just nu, säger Anna Haupt, ägare.
Har ni någon uppfattning om vad detta kommer att kosta er?
– Det kommer att kosta en del men vi måste rätta till det. Det är också tråkigt att behöva stoppa produktionen precis när vi var på väg att skeppa iväg produkterna till flera återförsäljare men det är bara att ta tag i och gå vidare, säger hon.
Idén med den uppblåsbara hjälmen kom 2005 när Anna Haupt och Terese Alstin skulle göra sitt examensarbete på industridesignutbildningen vid LTH. Året därpå vann de Venture Cup Syd för sin affärsidé och senast utnämndes de till Årets Näringslivsrookie i Malmö 2011. Hövdinghjälmen har vunnit flera priser, bland annat Index Award, en av världens största internationella designutmärkelser.

FAKTA/Hövding Sverige AB

Sexton personer är anställda på Hövding, allt från matematiker och elektroingenjörer till airbagexperter. Design, kundtjänst, marknad och ekonomi sköts också från kontoret i Malmö.
Hövding har även en filial i Kungälv, där produktionen sker.
Resultatet före skatt i den brutna årsredovisningen 2010/2011 låg på -7,5 miljoner kronor.
Styrelseordförande i bolaget är Örjan Johansson.
Gå till toppen