Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tungt avbräckt för rekordstarka Malmö

Om man ser till resultaten blev HK Malmö onsdagskvällens stora vinnare i elitserien. Då tänker jag inte bara på att historiska triumfen mot Drott innebar nytt klubbrekord, sex raka segrar.
Ännu viktigare var att Malmö passerade Skånekollegan IFK Kristianstad och avancerade till femte plats i tabellen, distanserade slutspelsjagande Drott med tre poäng och är fyra pinnar före åttan Lugi.
Det formstarka Malmölaget har kopplat ett rejält grepp om konkurrenterna runt strecket.
***
Fast ännu är det för tidigt att ropa hej. Dystra beskedet att försvars- och linjestrategen Sebastian Geissler slet av hälsenan under tisdagsträningen – till råga på eländet på sin 30-årsdag – och är borta resten av säsongen kan bli ett tungt avbräck de sex omgångar som återstår.
HK Malmö har nu bara en mittsexa i truppen. Även om Mirsad Pecikoza skötte sig utmärkt både bakåt och framåt i Baltiska Hallen kommer det bli jobbigt att spela non stop och dubblera i längden. Och vad händer om Mirsad Pecikoza går sönder?
Jan ”Proppen” Karlsson var märkbart irriterad över reglerna som inte tillåter Malmö att plocka in spelare som lagt av, ifall det värsta skulle inträffa. Malmötränaren accepterar förstås att transferfönstret stängde 15 februari, men tycker det är alldeles uppåt väggarna att en tänkbar nödlösning inte får ha spelat någon tävlingsmatch sen säsongen 2009-10 för att kunna bli aktuell. ”Proppen” menar att det borde varit möjligt att ta in någon, utan kontrakt, som lade skorna på hyllan för ett år sedan.
***
IFK Kristianstad fick sätta ett fantastiskt publikrekord mot Aranäs. 4.943 åskådare fyllde läktarna när entrén var gratis. Men på plan floppade de orangefärgade hemmafavoriterna och förlorade.
Kanske är det redan för mycket fokus på att Ola Lindgren ska ta över laget nästa säsong och att vissa spelare börjat fundera på klubbyte?
***
Efter EM-uppehållet har Drott spelat en långsam och stereotyp handboll och torskat fyra av fem matcher. Det som var klubbens adelsmärke med lirare som Bengt ”Böna” Hansson och Magnus Andersson – en offensiv byggd på fart, variation och fantasi – är ett minne blott.
Alla motståndare har läst in de tempofattiga och stillastående anfallskombinationerna och Drott är numera ett av de tråkigaste lagen att titta på.
Inte konstigt att publiken tröttnat på att komma till Arenan i Halmstad – och det är sämsta tänkbara tidpunkt. Drott behöver ju tjäna pengar för att klara elitlicensen till säsongen 2013-14. Det gör man bara genom att spela attraktivt och vinna.
***
Lugi är också illa ute. Ekonomiskt skulle det vara olyckligt att missa SM-slutspelet.
Pratade med Tomas Axnér innan matchen mot Sävehof. Lugitränaren hoppades att hans spelare skulle gå ut och smälla på i närkamperna och få Sävehof att mera tänka på helgens möte med Barcelona i Champions League.
Så blev inte fallet. Lundalaget gjorde en svag prestation med mängder av tekniska fel och verkar helt ha tappat stinget från den fina insatsen i Kristianstad för två veckor sedan.
Tur för Lugi att IFK Kristianstad och Drott är lika mycket under isen.
Eller omvänt, att slutspelskonkurrenterna har vinrött som räddningsplanka.
Gå till toppen