Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Braskamin höjer värdet på villan

Det kan löna sig att installera en öppen spis.

Bild: Arkiv: Leif Å Andersson
Undersökningen är genomförd bland 1 772 svenska fastighetsmäklare över hela landet. Mäklarna fick frågan hur mycket en installerad braskamin höjer värdet på ett småhus som i övrigt är i bra skick. 91 procent uppgav att en braskamin höjer värdet på huset med upp till tio procent vid en försäljning.
Bland de skånska mäklare som deltog i undersökningen svarade 75 procent att värdet ökar med mellan en och fem procent medan resterande 25 procent menade att värdet ökar mer än så, några säger med mer än tio procent.
– Tidigare undersökningar visar att en braskamin är bra för värmeekonomin och att många upplever trivsel med en eldstad i huset, men det här är troligen första gången det undersöks hur mycket värdet på fastigheten ökar med en eldstad, säger Claudia Wörmann på Mäklarsamfundet.
Intresset för att köpa och installera en eldstad har också ökat markant sett över de senaste tio åren, hävdar Niklas Gunnarsson, affärsområdeschef på Nibe som bland annat saluför kaminmärket Contura.
–  Jag har jobbat med kaminer i 25 år och det är en helt annan efterfrågan idag än när jag började.
– En skillnad mot förr är att vi idag säljer ganska mycket till nyproduktion. Många väljer att sätta in en eldstad direkt när man bygger sitt hus.
Stigande elpriser och oväder som slagit ut strömmen är faktorer som bidragit till det ökade intresset för en egen eldstad, men framförallt är det trivseln som kaminköpare är ute efter, menar Niklas Gunnarsson:
– En kamin är mer en inredningsdetalj idag, man behöver inte ha en eldstad med jättehög effekt i ett välisolerat hus.
– Trenden är att man vill se mycket av elden så det betyder mycket glas. Sen är många glädjande nog väldigt måna om att köpa en kamin som är så miljövänlig som möjligt, kaminer med bra förbränningsteknik, säger han.
Flest kaminer säljer man i prisspannet 12 000–20 000 kronor, till vilket det sedan kommer kostnader för installationen.
Gå till toppen