Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Är det bara män som är macho i kollektiv­trafiken?

– Nej, inte bara och det är inte alla män som är macho heller. Men en stor majoritet av de som sitte…

Är det bara män som är macho i kollektiv­trafiken?
– Nej, inte bara och det är inte alla män som är macho heller. Men en stor majoritet av de som sitter bredare är män. Om en kvinna gör det får det helt andra konsekvenser.
Varför startade du ”Macho i kollektivtrafiken”?
– Det började med att jag hade en diskussion med en bekant som ifrågasatte fenomenet och menade att män inte alls tar mer plats än kvinnor. Det gjorde mig frustrerad, jag tyckte att det var en självklarhet så jag började fotografera situationer i tunnelbanan för att bevisa att det är skillnad. Jag pratade med några vänner som också hade reflekterat över det och vi kom på idén att göra något mer av det här för att problematisera varför tjejer och killar sitter olika. Först skapade vi en Facebooksida, men när den stängdes ner så startade vi istället en hemsida.
Vilka reaktioner har ni fått?
– Mycket pepp och glada kommentarer men också väldigt många arga kommentarer och mejl som menar att det vi gör är löjligt att lägga tid på eller att det är kränkande att vi smyg­fotar. Vi har tagit emot många hot och trakasserier. Jag tror att de som blir provocerade är de som får mer plats men inte själva vill ta på sig ansvaret för att omedvetet ha anammat normer och kränkt någon annan. Syftet med att fotografera är inte att lämna ut någon och intentionen är inte att vara objektifierande. Hade vi haft ett sexuellt perspektiv hade det varit en helt annan sak.
Varför tror du att många män sitter bredbent? Det kanske handlar mer om bekvämlighet än att visa makt?
– Jag tror att det är omedvetet. Det är så de har lärt sig att man ska och kan sitta som man. Naturligtvis handlar det om bekvämlighet. Men i kollektivtrafiken är det begränsat med plats och det är en miljö vi måste samsas om. Att breda ut sig är ett aktivt återskapande av makt och en stereotyp maskulinitet. Kroppsspråket säger mycket om vem man är och vilka möjligheter man anser sig ha. Att machokillarna tar plats går ut över de som inte tar lika mycket plats, vilket för det mesta är kvinnor. Det kan inte vara meningen att kvinnor ska göra hela jämställdhetsarbetet själva, männen måste också ta ansvar.

... stockholmaren My Vin­gren, en av personerna bakom aktionsgruppen ”Macho i kollektivtrafiken”, som genom att smygfotografera män som åker tåg, buss och tunnelbana vill uppmärksamma hur kroppsspråk kan bli ett omedvetet maktuttryck.

Gå till toppen