Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grochers memoarer anklagas för sakfel

1997 började Mietek Grocher teckna ned sina minnen. Det blev sex handskrivna kollegieblock som överlämnades till svärsonen som 2001 gav ut boken ”Jag överlevde!”.
2010 ifrågasatte Artur Szulc, lärare, amatörhistoriker och publikationshandläggare på Trängregementet i Skövde, flera uppgifter i boken. Szulc hävdar att det fanns sakfel angående datum och händelser. Dessutom ska flera passager samt personer i boken ha varit hämtade från Leon Uris roman Mila 18.
– Jag våndades in i det längsta att publicera kritiken, men även förintelse­vittnen måste finna sig i källkritik. Det finns ett register­kort från 1946 hos judiskhistoriska institutet i Warszawa om en Mietek Grocher som upplevt Förintelsen och kommit till Sverige. Så för mig råder inget tvivel om att han upplevt fruktansvärda ­saker, men frågan är vad, ­säger Artur Szulc.
– Han påstår att han är ensam om att ha rymt från en gaskammare, men det finns flera sådana historier från överlevare. Han uppger att han varit i nio koncentrationsläger vilket är en anmärkningsvärd uppgift. Och varför använda sig av Uris roman utan att uppge källan, säger Artur Szulc som uppger att flera, men inte alla, av de fiktiva personerna från Uris bok tagits bort i senare upplagor av Grochers böcker.
När Sydsvenskan ställer frågor om Leon Uris direkt till Mietek Grocher efter föreläsningen svarar han med att berätta om sina mardrömmar.
På Polhemskolan kände man inte till kritiken mot boken.
Sydsvenskan har förgäves försökt få tag på förläggaren Johan Schildt.
Gå till toppen