Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hellre storpublik som buar ut Malmö

I Malmö kretsar vinteridrotten bara runt ishockey. Efter 51 omgångar sen starten i september står omskrivna Redhawks inför den viktigaste matchen på hela säsongen. Mötet med Almtuna gäller att ta sig till en förkvalserie – till en kvalserie – till landets högsta serie. Tänk att ett hotande jättefiasko för mångmiljonbygget kan vara så intressant.
I stan finns samtidigt Sveriges just nu hetaste handbollslag. Märkligt att det inte ens räcker med klubbens längsta segersvit i elitserien för att locka Malmöborna till Baltiskan. Futtiga 663 personer mot Hammarby i onsdags var ju en bedrövlig siffra – inte ens hälften av noteringarna i Ystad och Lund.
När HK Malmö jagar åttonde raka mot IFK Kristianstad fredag kväll kommer rekordgänget i alla fall att få den inramning man förtjänar. Att uppemot 4 000 fanatiska åskådare sen bara har ögon för de orangeklädda favoriterna är en annan historia.
Hellre storpublik och burop än tomma och tysta läktare.
***
I tränardebuten för IFK såg Ola Lindgren till att bryta den tre matcher långa förlusttrenden. I handbollstokiga Kristianstad ser många den svenske förbundskaptenen som en frälsare. Ola Lindgren kommer att välkomnas till sin nya hemmahall med enorma bifall.
Om sparkade Kenneth Andersson tar plats i Arenan hoppas jag att fansen också visar sin uppskattning för de gångna årens ledargärning. Utan Kenneth Andersson hade nämligen inte IFK Kristianstad varit den elitklubb som man är idag.
De senaste två säsongernas kvallag låg på slutspelsplats redan innan matchen mot Drott. Tränare i tippade toppklubbar har så här långt lyckats betydligt sämre och verkar ändå sitta säkert. Beror kanske på att styrelserna i Lugi och Drott har mer tålamod.
För vi ska väl inte betrakta Johan Zanottis kommande roll att utbilda ungdomar som en degradering…?
***
Sannolikt står kampen om sista slutspelsplatsen mellan Lugi och Drott.
* Ska Lugi rädda säsongen duger det inte att tappa en sjumålsledning i paus och fem bollar upp när det bara återstår tio minuter. Jag hörde att vissa spelare kritiserat coachning och val av spelstrategi i slutskedet mot Alingsås. Hög tid att prata ut och dra åt samma håll.
* Drott kan bättre om Gunnar Steinn Jónsson når upp i sin normala standard. Men så länge islänningen underpresterar måste principfaste Ulf Sivertsson våga byta ut sin spelmotor, åtminstone under korta perioder. Annars blir anfallen alltför statiska och lätta att genomskåda. Minns att det var då tränar-Sivertsson äntligen bänkade en annan personlig favorit, spanjoren Diego Perez Marne, som Drott gick till slutspel förra våren.
***
Svaret på frågan Lugi eller Drott kan också bli – Redbergslid.
I kraft av ett på pappret enklare restprogram finns chansen, fast i så fall krävs nog maximal utdelning.
Det är förstås en förstärkning att Nacor Medina avtjänat sin tre månader långa avstängning (= straffet halverades) och gör come back till helgen.
***
Elva fullträffar i Kungsbacka tyder på att Zoran Roganovic ställt in siktet på en ny skyttekungatitel, när han inte längre kan rädda H43 undan kvalspel.
Elitseriens främste spelare (173) har elva mål att hämta in på ledande Mattias Zachrisson i Guif (184).
***
Efter tretton hemmamatcher i rad sprack förlustnollan för Ystads IF i Österporthallen.
Björn Grön kunde önskat sig en roligare säsongsdebut.
***
Sen Sebastian Geissler slet av hälsenan har Malmötränaren Jan ”Proppen” Karlsson letat efter någon som kan vara mittsexa på träningarna och rycka in som nödlösning i matcherna. Förre IFK Ystad-spelaren Mattias Lundh testade, men saknade motivation. Frågan går nu vidare till Daniel Thysell.
I två matcher har Mirsad Pecikoza visat att ensam är stark. Spelat i det närmaste non stop, orkat i både försvar och anfall och gjort 18 mål.
Om den svårfångade linjegubben håller sig frisk behöver HK Malmö ingen backup.
***
… och i lådan fanns en kam, dagarna räknades fram.
En gång i tiden hade min blivande pensionärskollega Håkan Malmström exakt koll på när Sydsvenskans medarbetare skulle sluta.
För egen del är det mindre än en månad kvar till muck.
Gå till toppen